notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Epertermesztési ötletek mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Négyparcellás módszer - Vödörszámra szedheted majd az epret!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudd meg, hogyan termeszthetsz epret eredményesen

Epertermesztés – Gyakori hibák

A legtöbben azt a hibát követik el, hogy minden évben ugyanazon a területen próbálják meg az epertermesztést. Ez azért baj, mert egy idő után a talaj tápanyagtartalma szinte teljesen kiürül, ezáltal sokkal kevesebb eprünk lesz, ráadásul a termése is sokkal kisebb lesz. Ezen kívül fontos odafigyelnünk természetesen a kórokozók, kártevők felbukkanására, érdemes megelőznünk a bajt.

Epertermesztés – A négyparcellás módszer

Az epertermesztés legjobb módszere az úgynevezett négyparcellás módszer. Fontos, hogy legalább háromévente más helyre telepítsük az epret, ezt azonban nehéz megoldani, főleg az ültetvény nagyságának függvényében, előbb-utóbb teljesen kifogynánk a területből. Éppen ezért alkalmazzuk a négyparcellás módszert, nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy napos helyen lévő földparcellát, majd ezt felosztani négy egyenlő részre. 

hirdetes

Epertermesztés – Az első év

Az első évben ültessük az első parcellába az epertöveket, augusztus végén, szeptember elején, a többi parcellát pedig hagyjuk szabadon. A második év tavaszán a beültetett parcella földjét lazítsuk fel, gondozzuk, a többi parcellában termesszünk mást, sárgarépát, petrezselymet, vagy éppen céklát. Nyáron már biztosan teremni fog az eprünk, őszre pedig meg fognak erősödni az epertövek. Szeptember környékén szedjünk ki pár tövet, és ültessük át ezeket a második parcellába. Látni fogjuk, hogy a harmadik nyáron már bő termést fog hozni az első parcellában lévő eper, de ne ijedjünk meg, hogyha a második parcellában lévők még nem.

Epertermesztés – A harmadik év

A harmadik év őszén szedjünk ki töveket a második parcellából, és ültessük át ezeket a harmadik parcellába. A negyedik évben már rengeteg eprünk lesz, mivel az első és a második parcellában is bő termésre számíthatunk, a harmadikban természetesen még szerényebb termésünk lesz. Ősszel szüntessük meg az első parcellát, szedjük ki az összes tövet, mivel ezután már kevésbé fog teremni.

hirdetes

Az első parcellába ültessünk ezután más zöldséget, érdemes zöldborsóval próbálkozni. A negyedik parcellát ültessük be a harmadik parcella töveivel. Mikor lejár a borsószezon az első parcellában, ássuk fel a talajt, és az utolsó parcellából kiásott epertöveket ültessük be erre a területre. Próbáljátok ki bátran, nekem bevált, sose volt még annyi eprem, mint a tavalyi évben, idén pedig még több lesz! 

+

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

domolykók (Leuciscus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó halak; folyóvizeinkben csupán horgászati... Tovább

elektromos kerítés (villanykarám, villanypásztor)

fémhuzalból készült kerítés, amelyben áram kering. Az elektromos kerítést érintő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert