Minden, amit egy kertésznek az ehető rózsák termesztéséről tudnia kell

Nevelj te is ehető rózsákat !

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Termesszünk ehető rózsákat

Hogyan lehet megenni az ehető rózsákat?

Szóval mi a helyzet a rózsák elfogyasztásával? Sok rózsának több része is ehető, ráadásul még jótékony hatásaik is vannak. Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy soha ne próbáld megenni a virágosnál vásárolt rózsákat. Ezeket általában vegyszerekkel fújják le, hogy minél tovább megőrizzék szépségüket. A kertedben termett rózsákban biztos lehetsz, hogy semmilyen vegyszer nem került rájuk! A rózsákat reggelente ajánlott szüretelni, miután eltűnt róluk a harmat, ilyenkor kínálják ugyanis a legkellemesebb illatot és ízt.

A rózsalevelek

A rózsalevelekből teakeverékeket készíthetsz vagy helyettesítheted velük a spenótleveleket is. Ízük a fekete teákéhoz hasonló, azonban nem tartalmaz koffeint. A leveleket még fiatal korukban érdemes begyűjteni – ehhez csak csípd le őket a rózsaszárakról. Frissen és szárítva is felhasználhatók. A rózsalevelek antioxidánsokat tartalmaznak polifenolok formájában. Ezek segíthetnek a rák bizonyos formái elleni védelemben, illetve csökkenthetik a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. A rózsatea a menstruációs görcsöket és fájdalmakat is képes enyhíteni.

A rózsabimbók

A rózsabimbók tele vannak ízzel. Készíthetsz belőlük teát, felhasználhatod őket koktélokban, desszertekben és egyéb módokon is. A rózsabimbókat közvetlenül az előtt ajánlott „leszüretelni” a növényekről, mielőtt elkezdenének kinyílni. Fontos, hogy hagyj néhány bimbót a rózsákon, hiszen később ezekből lesznek virágok és csipkebogyók. A rózsabimbókat ki is száríthatod későbbi felhasználásra. Ehhez helyezd őket egy szárítórácsra egy száraz, naptól védett helyen házon belül, vagy 3-5 órára egy élelmiszerszárítóba. Egy bögre teához elég egy vagy két bimbót felhasználni.

A rózsaszirmok

A rózsaszirmokat első sorban díszítésként szokás használni különféle fogásokon. Ezek a fogások lehetnek saláták, desszertek, vagy bármi más is, amikben jól mutatna néhány színes rózsaszirom. A rózsák szirmait anélkül is begyűjtheted, hogy le kellene vágnod az egész virágfejet. Ha több virág is nyílik egyszerre, akkor mindenhonnan 1-2 szirmot eltávolítva alig lesz észrevehető a hiányuk, ráadásul így tovább nőhetnek majd, és kellő mennyiségű szirmot gyűjthetsz össze magadnak.

A csipkebogyók

A rózsák termései a csipkebogyók. Ezek a bogyók tele vannak C-vitaminnal – egy adagból a napi ajánlott mennyiség kétharmadát be lehet vinni a szervezetbe. Ezen kívül A és E-vitamint is tartalmaznak. Érdemes akkor leszüretelni őket, amikor mind egységesen éretté válnak – ilyenkor színük vagy piros vagy narancssárga lesz, az adott fajtától függően. A rózsák egészen a termőidőszak végéig újra és újra teremnek, amíg az első fagy véget nem vet a szezonnak. Mielőtt felhasználnád őket, vágd félbe a csipkebogyókat és távolítsd el belőlük a magokat. Ez után nyersen, vagy számtalan módon elkészítve (lekvárként, ecetként, borként, stb.) fogyaszthatók!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

babeziózis (babesiosis)

véglények, a ->vörösvérsejtekben babéziák okozta betegség; Mo.-n a szm.ban, ritkábban... Tovább

Bill

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
virág