Minden, amit a chili paprikáról tudni kell - ismerd meg szakértőnk tanácsait

hirdetes

Chili paprika termesztés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Chili paprika termesztése

Az ültetés

A kiültetésre egy felhős nap a legideálisabb. Ajánlott legalább 30-50 centire ültetni őket egymástól, nehogy túlságosan összezsúfolódjanak (ez a fajtától is függ). Áss apró lyukakat, amik kicsivel mélyebbek, mint a növénytartók, amiben jelenleg a palántákat tartod. Ha magasabb fajtákat választottál, akkor karózd ki őket, vagy húzz köréjük rácsot, nehogy a szél vagy a termések súlya eltörje a száraikat. Miután a magvak kikerültek a kertbe, mindegyik lyukat töltsd fel talajjal. Ne paskold vagy nyomkodd le a talajt körülöttük, mert ez a talaj sűrűsödést okozhatja, csökkentve a vízelvezetést.

hirdetes

A paprikák gondozása

A tenyészidőszak során fontos, hogy a chili paprikák minden héten legalább 2,5 cm-nyi vizet kapjanak. A chilik a nyirkos talajt szeretik, de az átmosott talajt már nem. Extrém szárazság vagy hőség idején gyakran ellenőrizd őket – ilyenkor általában lényegesen több vízre van szükségük napi szinten. 

Csípd le az első virágokat, hogy később nagyobb terméseket kapj

Ez elsőre ellentmondásosnak hangzik, de valóban érdemes lecsípni az elsőként megjelenő virágokat paprikáidról. Ezzel nem ártasz nekik – éppen ellenkezőleg, segítesz, hogy energiájukat a termés helyett a növekedésre és megerősödésre használják fel. Ez később több, nagyobb termést eredményez majd.

hirdetes

Szüretelés

A szüretelés ideje az adott fajtától függ, de általában a termések mérete alapján látni fogod, hogy mikor készek arra, hogy leszedd őket. Ízük édesebbé válik, ha megvárod, hogy felvegyék érett színüket, ami megint csak az adott fajtán múlik. A szüreteléskor sose tépd, mindig ollóval vágd le a paprikákat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heterogén állat

aránytalan alkatú állat. Értéke csökkent, pl. a durva fejű, túlnőtt, fejletlen első... Tovább

zöldborsó-betakarító gépek

alapvető gépe a zöldborsó-rendrearató gép, amely a ->traktor elején levő, alacsonyra... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés