Broméliafélék - hogyan gondozzam broméliám? Ismerd meg Te is termesztését, gondozását

hirdetes

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

TK, SFV
Broméliafélék

Hogyan viseljem gondját?


A broméliák gondozása nem igényel sem különösebb odafigyelést, sem speciális eszközöket. Helyezz rá havonta egyszer miközben fejlődik, valamilyen félkemény trágyát, mellyel termékenyebbé teszed talaját.


Locsolás szempontjából is könnyű dolgod lesz. Töltsd meg a levelek közepén található kisebb méretű „csészéjét” növényednek, ez majd biztosítani fogja számára a megfelelő vízmennyiséget. Arra viszont érdemes odafigyelned, hogy az itt összegyűjtött, már stagnáló vizet napi szinten távolítsd el, cseréld, ugyanis ez tartalmazhat a már említett víz mellett különböző törmelékeket, már elhunyt rovarokat, bogarakat, melyeket a poshadt víz képes volt magához csábítani.


Helyezz cserepébe a minimális víz mellé egy réteg kavicsot, így is elősegítve a megfelelő páratartalom kialakulását növényed számára. Arra ugyanakkor fokozottan figyelj, hogy a növény gyökerei ne érjenek a vízhez, ne legyenek benne, ugyanis abban az esetben ez könnyen annak az elrothadásához vezethet.

hirdetes


Egyes broméliák úgy növekszenek megfelelően, hogy kialakítanak a környezetük miatt egy „levegő növény” életmódot, ugyanis ebben az esetben a virág maga rátelepedik, ráragad más növények, fák törzsére, esetleg, mint már említettem, épületekre, mohák és más egyéb szerves anyagok veszik körül. Ez a növény teljes mértékben képes ilyen esetekben saját magukat ellátni, mind nedvesség és tápanyag szempontjából is, melyeket leveleikkel gyűjtenek össze – viszont beltéri környezetben egy kis segítségre van szükségük, ugyanis ez a megoldás nem alakulhat ki.

hirdetes


Növényeink élete


Ne lepődjünk meg, ha első alkalommal foglalkozunk ezzel a növénnyel, s azt tapasztaljuk, hogy egy-két éven belül elkezd pusztulni. Ezek a növények nem minden esetben élnek hosszú életet, ráadásul virágzásuk után mindig elkezdenek egy kicsit visszahalni. 


Beltérben történű nevelésük sem lehet mindig sikeres, ugyanis könnyen megállhatnak fejlődésükben, viszont a legtöbb esetben a bromélia kialakít magának egy kis növényt, melyet leválasztva elkezdhetünk egy különállóként kezelni. Ehhez vágjuk le, valamint ültessük őket el a már leírtak szerint, ebben az esetben, még ha az anyanövény el is pusztul, akkor a kisebb növényével folytatódhat nevelése.
 

 

Neked megtalálható ez a növény lakásodban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

További cikkek ebben a témában


Sesrico (S 2271)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert