Bonsai nevelése, bonsai gondozása, bonsai metszése

hirdetes

Bonsai alapok és metszési tippek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tanácsok a bonsai neveléséhez

Bonsai metszési módszerek

Nem szabályos egyenes

A nem szabályos egyenes stílusra a szabályos egyenes metszési módszerei vonatkoznak, azonban azzal ellentétben a törzs enyhén jobbra vagy balra hajlik, és az ágak elhelyezése sem olyan rendezett. Ez a leggyakoribb stílus, és a legtöbb fajtánál alkalmazható, beleértve a japán juhart, a bükköt és több toboztermőt is.

Döntött

A döntött stílus esetén a törzs általában ívelt vagy csavarodott, esetleg jobbra vagy balra döntött. Az ágak nevelése ezt hivatott kiegyensúlyozni. A döntést drótozással lehet elérni, vagy a cserépbe való döntött behelyezéssel. A döntött stílusban fontos szerepet játszanak a fa gyökerei, ezek akadályozzák meg ugyanis, hogy a bonsai ne dőljön el. A toboztermők számára ideális ez a módszer.

hirdetes

Seprű

A seprű forma a természetben fellelhető lombhullató fák növekedését utánozza le, és lehet szabályos (ami egy fejére fordított japán seprűre hasonlít) illetve nem szabályos is. A seprű stílust nem ajánlott toboztermő fáknál alkalmazni.

Szélfútta

A szélfútta bonsaiok minden ága egy oldalra van nevelve, mintha folyamatosan erős szél fújná őket.

Lépcsőzetes

A lépcsőzetes stílus lényege, hogy a fa csúcsa egészen a cserép alja alá ereszkedik. A törzs továbbra is természetesen szűkül, az ágak pedig a fényt keresik. Ehhez a stílushoz egy vékony, magas bonsai cserépre van szükség, és egy olyan fára, amely ilyen stílusban nevelhető. A törzset drótozással kell rábírni, hogy „lefolyjon” a cserép széléről, ügyelve arra, hogy az ágak maradjanak egyenletesek és vízszintesek.

hirdetes

Félig lépcsőzetes

A félig lépcsőzetes sokban hasonlít a sima lépcsőzetes stílushoz, azonban a fa ebben az esetben nem ér le teljesen a cserép alja alá. Több fajta is alkalmas ilyen nevelésre, úgymint a boróka és a csüngő díszcseresznye.

Kéttörzsű

A kéttörzsű stílus neve igen beszédes – egy bonsai egy gyökérrendszerből két egyenes törzset növeszt. A két törzsnek mindenben hasonlítania kell egymásra, azonban az egyiket érdemes magasabbra növeszteni a másiknál. Ideális esetben a két (különböző magasságú) törzs ágai egy háromszög alakot alkotnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fermentálás (erjesztés)

különböző mikroorganizmus-tenyészetek létrehozása. Célja, hogy a tenyészet szervezetei... Tovább

korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem