Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A feldolgozás egyik legegyszerűbb módját mutatom most meg nektek, a cikkből kiderül, hogyan készíthettek könnyedén chipset zöldségekből, mindenképp próbáljátok ki, ha szeretnétek finomat és egészségeset enni! 

Érdekesség a chipsről

A chips olajban ropogósra kisütött, vékony nassolnivaló, amit általában burgonyából készítenek, ezt általában sózzák, esetleg különféle fűszerekkel ízesítenek és így kerül a boltok polcaira. Érdekességképpen elmondom, hogy a mendemondák szerint ezt a világszerte elterjedt rágcsálnivalót első alkalommal 1858-ban állították elő New Yorkban. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen hozzákezdett vacsorájához az egyik helyi étteremben, a körítésként feltálalt burgonyát viszont túlságosan vastagnak találta.

A pincér kicserélte vékonyabb, ropogósabb burgonyára, de ez sem nyerte el a tetszését az úriembernek. Végül a főszakács, George Crum úgy döntött, hogy megleckézteti, így olyan vékonyra és ropogósra sütötte a burgonyát, amilyet korábban még soha nem készített. Az előkelő vendég reakciója viszont meglepett mindenkit, ugyanis felháborodás helyett jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát, majd rendelt belőle még egy adaggal.

Nem telt el sok idő, az extra vékony burgonya a ház specialitásává vált, eleinte minden fogáshoz külön tálkában kínálták, később dobozokban árulták, majd elkezdték gyárban készíteni nagyobb mennyiségbe. 1926-ban Laura Scudder zsírpapírból gyártott zacskót hozzá, amit forró vasalóval zárt le. Eleinte nem ízesítették, csak egy kis zacskó sót mellékeltek mellé, az első ízesített változat 1954-ben jelent meg, melyet egy ír chips-gyáros, Joe Murphy dobott a piacra.

Az általa kitalálta első ízek között a sós-ecetes, és a sajtos-hagymás szerepeltek, melyek még ma is nagyon népszerűek. Az európai kontinensen a második világháborút követően jelent meg, az amerikai katonák hozták magukkal, magyarországi megjelenésére viszont még többet kellett várni, csak a kilencvenes évek elején érkezett meg az amerikai finomság. Azóta viszont mindenki tetszését elnyerte, viszont létezik sokkal egészségesebb és finomabb megoldás helyette, ami még jobban fog tetszeni nektek, a következő oldalon megmutatom, hogyan készíthettek zöldségekből és gyümölcsökből chipset!

Zöldségchips - Egészséges és finom

Igazán különleges, és isteni finom chipset készíthetsz csaknem minden zöldségféléből, kicsit több idő elkészíteni őket, de megéri a fáradozást, most megtudhatod, mit kell tenned, hogy belekóstolhass! 

Miből lehet zöldség chipset készíteni?

Fontos tudni, hogy minden gyökérzöldség alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle, többek között használhatjuk a sárgarépát, a céklát, a zellert, a csicsókát, a pasztinákot, a fekete retket, de még az édesburgonyát is! Az zöldségeket tisztítsuk meg jó alaposan, majd szeleteljük fel vékonyan. A kés sajnos nem elegendő, mert azzal nem tudunk egységes szeleteket vágni, ráadásul olyan vékonyakat sem, amilyenre szükségünk lenne. A legjobb megoldást az uborkagyalu jelenti, azzal próbálkozzatok.

Ha kész a szeletelés, akkor óvatosan töröljük át a zöldségeket papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a nedvességet. Pár csepp olajjal és egy kis sóval (esetleg fűszerekkel) forgassuk össze, vagy rázzuk össze egy nejlonzacskóban, ebben az esetben még kevesebb olaj kell hozzá.  Béleljünk ki egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral, és rendezzük el a szeletelt zöldségeket úgy, hogy ne fedjék egymást, így biztosan ropogósra fog sülni mindegyik.

Zöldség chips sütése

180 fokos sütőben általában 10-15 percig kell sütni, félidőben érdemes rajtuk fordítani egyet, és nézegessük azért, meg ne égjenek. A céklához kiválóan illik a római kömény, a fehér-, és a sárgarépa, illetve a pasztinák és a fekete retek önmagában is karakteres, finom, a burgonyához adhatunk szinte bármit, de a mediterrán fűszerek és fűszerkeverékek a legjobban. Próbáljátok ki mindenképp, a sütésnél pedig figyeljetek, mert minden zöldségnél más, és más az idő, ezért írtam 10-15 percet! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-02

Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései

A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga. Mikor és hogyan kell a padlizsánt elültetni?

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-05-04

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

Borsó termesztési tippek egy kertésztől: így nevelj borsót a kertedben, hogy az asztalodon mindig friss és zsenge zöldség legyen, kövesd tippjeinket te is!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

105/2008. (VIII. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára... Tovább

vörös csenkesz

(Festuca rubra L.): a pázsitfüvek családjához tartozó, redkívül változó külsejű, rövid... Tovább

Tovább a lexikonra