víz (H2O)


poláros molekulákból álló, színtelen, szagtalan 0°C és 100°C között folyékony halmazállapotú, a leggyakoribb vegyület a Földön. Molekulái között a dipólus-dipólus kölcsönhatás mellett hidrogénkötések alakulnak ki (->kémiai kötés), a hidrogénkötések a molekulákat nagyobb csoportokba, ún. asszociátumokba kapcsolják. Sűrűsége +4°C-on a legnagyobb, fagyása jelentős, kb. 8%-os térfogat-nagyobbodással jár, fajhője és párolgáshője nagy. Poláros jellegéből adódóan jó oldószere az ionvegyületeknek és a poláros molekuláknak. Semleges kémhatású, a tiszta v.-ben az oxónium- és hidroxidionok koncentrációja egyenlő; ->pH értéke 7. Számos ->kémiai folyamat ismert, amelyben a v. reakcióba lép elemekkel v. vegyületekkel; a kisebb elektronegativitású elemekkel reagálva hidrogén keletkezik a v.-ből. Nagy biol. jelentősége van annak, hogy a v. sűrűsége a +4°C-on a legnagyobb; hidrogénben a ->természetes v.-eknek a levegővel érintkező felülete hűl le, a hidegebb, nagyobb sűrűségű v. lesüllyed, helyére mekegebb kerül, majd ezután a felszínre jutó melegebb v.-rétegnek csökken a hőmérséklete és cserélődik ki. Ez a függőleges áramlás mindaddig tart, amíg a v. egész tömegében +4°C-os nem lesz, további hőmérséklet-csökkenés következtében a sűrűsége is csökken, a v. keveredése megszűnik, a felszíni réteg 0°C-on megfagy, mivel a jég sűrűsége a v.-nek kisebb, a felszínen marad; jó hőszigetelő lévén, a jég az alsóbb rétegeket védi, ezzel lehetővé teszi, hogy a v.-ben lévő élőlények átteleljenek. Sejtbiol.-lag is jelentős, az élőlények testének tömegét jelentős százalékban v. alkotja; dipólus jellegénél fogva jó oldószere a sejtekben lévő anyagoknak, az oldható szerves vegyületek molekuláit a hidrátburok tartja oldott állapotban; jelentős az anyagok szállításában; a sejtben lezajló folyamatok reakcióközege, valamint fontos reakciópartner is. A levegőben szabad állapotban, a Föld beldejében kötött állapotban van, a Föld felületének kb. 2/3-át borítja. A ->boszférában nélkülözhetetlen környezeti tényező; a ->fotoszintézis egyik kiinduló vegyülete. A természetes v.-ek különböző vegyületek híg oldatai; a tenger-v. legnagyobb mennyiségben (3,5-4%) konyhasót tartalmaz. (->vízkeménység, ->vízszennyeződés, ->vízvédelem)