A magyar konyha elengedhetetlen alakja - A savanyított uborka titkai!

Szélesi Ferenc

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A savanyított uborka nem hiányozhat a magyarok asztaláról, hozzá hasonló finomságról nem is nagyon tudunk. Szerencsére nemcsak a boltban vásárolhatjuk meg, hanem saját magunk is elkészíthetjük, ehhez viszont ismernünk kell néhány fontos titkot, ezeket osztjuk meg most veletek! 

A savanyú uborka a magyar éléskamrák kötelező tagja. Kevés olyan fogás van, amit ne tehetne még jobbá ez a ropogós savanyúság, ami ráadásul kifejezetten egészséges is (és kalóriák terén sem kell tartani tőlük, elvégre nagy részüket csupán víz alkotja).

Az uborka savanyításának számos módszere van, és mindegyikkel más eredményeket lehet elérni. Nincs rossz, vagy jó módszer – minden csupán ízlés kérdése. Léteznek összetettebb megoldások, amikhez befőző felszerelésre lesz szükséged, de mi most egy sokkal egyszerűbb alternatívát szeretnénk bemutatni, amivel néhány nap alatt isteni savanyú uborkákat készíthetsz magadnak! Lássunk is hozzá!

Kezdd a sóval és a fűszerekkel

Végy egy egyliteres tiszta befőttesüveget, és szórj bele két evőkanálnyi sót. Amennyiben fűszerezni is szeretnéd uborkáidat, hogy némi extra ízt adj nekik, úgy a fűszereket is ennél a lépésnél kell hozzáadnod a keverékhez. Ennek természetesen csupán az ízlésed szabhat határt – ha nincs ötleted, de szeretnél fűszerekkel kísérletezni, adj hozzá fél teáskanálnyi koriandert, és egy teáskanálnyi feldarabolt kaprot, vagy néhány édesköménylevelet egy gerezd hámozott fokhagyma társaságában.

Továbbá szárított paprikát vagy borsot is használhatsz. Ha azt szeretnéd, hogy uborkáid megőrizzék keményebb, ropogós állagukat, akkor helyezz az üvegbe egy alaposan átmosott szőlő, vagy tölgylevelet (vagy bármi mást, ami sok csersavat tartalmaz).

Jöhet a víz

Öntsd fel a sós-fűszeres keveréket vízzel (lehetőleg minél tisztább, szűrt vízzel) egészen az üveg egyharmadáig. Ez után tekerd rá a tetejét, és alaposan rázd össze, hogy minden jól elkeveredjen (vagy használj egy kanalat, csak ne felejtsd el leöblíteni, mielőtt egy olyan üveget kevernél vele, amiben más fűszerek vannak). A cél az, hogy a só alaposan feloldódjon a vízben. A további lépéseket a következő oldalon találhatjátok meg, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: Pixabay


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Így készíts gumicukrot mézből, soha többé nem fogsz boltit venni

Fedezd fel, hogyan készíthetsz otthon egészséges és finom gumicukrot mézből, cukor helyett. Egy egyszerű recept, amivel búcsút inthetsz a bolti édességeknek!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság

Tovább a Lexikonhoz

idegszövet

a többsejtű állatok iegdifferenciáltabb, az —>idegrendszert felépítő szövete.... Tovább

helikopter a mezőgazdaságban

a merev szárnyú gépekkel összehasonlítva előnyösebb a helikopter, mert fel- és leszállási... Tovább

Tovább a lexikonra