A család legújabb kedvence: Sárgadinnye lekvár - mennyeien finom, és nagyon egyszerű

VN

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Még hogy jó lekvárt csak barackból lehet főzni…lehet sárgadinnyéből is. Amikor legelőször láttam egy ilyen receptet én magam is értetlenkedve néztem, de végül kipróbáltam, és azóta a család elsőszámú kedvence ez a sárgadinnye lekvár, aminek a receptjét már meg is osztom veletek!

Sárgadinnye lekvár

Itt a sárgadinnye szezon! Ha te is oda meg vissza vagy a sárgadinnyéért, és mindig szomorúsággal tölt el, hogy hamarosan vége a szezonnak, akkor gondolkodj előre, és tedd el a sárgadinnyét még szezonban, méghozzá lekvár formában! Istenien finom, úgyhogy az év többi napján, amikor a zöldségesben nem kapható friss sárgadinnye, nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy tettél el ilyen istenien finom lekvárt. Akár télen is a pirítós tetejére kanalazhatod, és ezzel együtt egy kis nyarat csempészhetsz majd a hideg téli napokra. Nézzük is a sárgadinnye lekvár receptjét, amit én is valamelyik weboldalon találtam, de sajnos már nem emlékszem hogy melyiken, mert csak kimásoltam a receptfüzetembe, miután elkészítés után szinte azonnal elfogyasztott a család, hogy csinálhassak későbbre is! 

Hozzávalók a sárgadinnye lekvárhoz

  • 1 kg sárgadinnye (meghámozva legyen ennyi, illetve ha nem ennyi, akkor arányosítani kell a többi hozzávalót) 
  • 1 citrom leve
  • 50 dkg kg 3:1 típusú befőzőcukor (édesítőt is lehet használni, én úgy még nem próbáltam, de másoktól hallottam már, hogy úgyis működik)

A sárgadinnye lekvár elkészítése

A sárgadinnye lekvár elkészítéséhez mindenekelőtt meg kell pucolni, és kimagozni a sárgadinnyét a szokásos módon, majd a gyümölcshúst felkockázni, és felrakni egy nagy lábasban főzni. Arra figyelj, hogy közepes lángon kezd e főzni, akkor add hozzá a befőzőcukrot és a citrom facsart levét is, amikor már habzani kezd, majd keverd az egészet jól össze, és főzd még 50-60 percen keresztül! Eddigre annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy könnyedén botmixerrel pépesíteni lehet, pépesítés után forrald körülbelül 10 percig, majd töltsük sterilizált befőttesüvegbe a sárgabarack főzetet. Zárjuk le fedővel, és állítsuk őket fejre, majd 10 perc elteltével vissza lehet forgatni, és száraz dunsztba tenni, hagyni kihűlni. Ez után már csak meg kell tudni állni, hogy ne faljuk fel azonnal az összes sárgadinnye lekvárt, hanem hagyjunk későbbre is!

Tippek a sárgadinnye lekvár elkészítéséhez

A sárgadinnye lekvár elkészítése nem örökérvényű szabály, ha te máshogyan szoktál lekvárt készíteni, főzni, tartósítani, akkor nyugodtan használd a jól bevált lekvár főzési rutint a sárgadinnye lekvárhoz is. Citromot mindenképpen tegyél a lekvárba, mert ez fogja kihozni a különleges ízét a sárgadinnyének, illetve kicsit az édességét is csökkenti. Ha nincsen botmixered, akkor is elkészítheted ezt a lekvárt, hiszen annyira puha lesz a sárgadinnye, hogy egy krumplinyomóval is bátran összetörheted. Van, aki sárgabarackot is tesz a dinnye mellé, próbáljátok ki úgy is!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-07

Miért használok faforgácsot a kertben kertészként?

Mire jó a faforgács a kertben? Számos remek dologban tud hatékonyan segíteni és kijelenthetjük, hogy egy kertbaraát legnagyobb segítsége, mutatom miért!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

2024-05-07

Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!

A bodzaszörpről sokunknak jut eszünkbe a gyerekkorunk, és most májusban ezt újra átélhetjük, ha szörpöt főzünk. Tuningoljuk meg citromfűvel és akácvirággal!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-05-07

Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél

Ezeket az uborkatermesztési hibákat a legtöbben elkövetik, ezért összegyűjtöttük nektek, hogy ti már ne kövessétek el, nézzük, miket rontanak el nagyon sokan!

További cikkek ebben a témában
dísznövény Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert

Tovább a Lexikonhoz

biolevek

a szintetikus vegyszerek helyettesítésére a ->biokertészetbm használatos oldatok. Hatásuk... Tovább

sávos csörgedeztető öntözés

a ->sávos árasztó öntözéshez hasonló —>felületi öntözés; a különbség az, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra