Az ősz kedvence! Így készül a házi sütőtökös, fűszeres kávé

AN, NA

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Most, hogy beköszöntött az ősz, itt az ideje az őszi italokhoz, és az egyik legismertebb az a pumpkin spice latte- azaz, egy sütőtök fűszeres latte. Igazán különleges íze van, ami az őszi időhöz tökéletesen passzol. Mostani cikkünkben ezt az egyszerűen és gyorsan elkészíthető kávé receptjét mutatjuk be. Próbáljátok ki ti is!

A kávé világnapja alkalmából hoztunk egy különleges kávé receptet, amit sokan ismerhettek már, ez pedig nem más mint a pumpkin spice latte, más néven sütőtökös, fűszeres kávé. Sokan szerintem csak kávézókban kóstoltátok, pedig otthon is könnyen elkészíthető. Mutatom, hogy hogyan!

HÁZI PUMPKIN SPICE LATTE HOZZÁVALÓK

Mielőtt rátérnénk a házi készítésű sütőtök fűszeres latte receptre, íme, néhány fontos dolog a hozzávalókkal kapcsolatban, amelyekre szükség lesz…

  • Espresso:  A tejeskávé elkészítéséhez használj eszpresszót. A Starbucks vagy más kávézók általában egy adagot tesznek a nagy méretű tejeskávéba, de én jobban szeretek két adagot tenni bele az extra kávé íze miatt.
  • Tej:  Nyugodtan használj bármilyen tejet ehhez a tejeskávéhoz. Hagyományosan tehéntejből készítik, de szeretem barista stílusú zabtejjel, mandulatejjel vagy más növényi tejből is elkészíteni.
  • Sütőtökpüré: Egyes receptek nem használnak valódi sütőtökpürét hozzá, csak sütőtök pite fűszert, viszont ehhez a recepthez kelleni fog sütőtökpüré is.
  • Sütőtök pite fűszer: Vásárolhatunk boltban is ilyen fűszert viszont otthon is könnyen el tudjuk készíteni. Szükségünk lesz hozzá őrölt fahéjra, gyömbérre, szerecsendióra, szegfűborsra és szegfűszegre. Ezeket keverjük össze és kész is a fűszer.
  • Juharszirup:  Bármilyen édesítőszert használhatsz, amit a legjobban szeretsz, de én nagyon ajánlom a juharszirupot! Amellett, hogy természetesebb édesítőszer, az íze igazán kiegészíti a sütőtök fűszeres ízeket és extra finommá teszi ezt a tejeskávét. 
  • Vanília kivonat és tengeri só: A tejeskávéhoz egy-két csepp tiszta vanília kivonatot és egy csipet tengeri sót is adunk, hogy segítsünk előhozni a tökös pite fűszeres ízeit.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK SÜTŐTÖK FŰSZERES LATTE-T

A sütőtök-fűszeres tejeskávé elkészítéséhez itt van néhány tipp, amelyeket érdemes alkalmazni

  • Készíts egy nagy adag szirupot, hogy kéznél legyen. Nagyon ajánlom, hogy csak a szirupból készíts nagy adagot (sütőtök pürével, juharsziruppal és fűszerekkel), hogy kéznél tartsd a hűtőszekrényben. Ezután csak annyit kell tenned, hogy minden reggel kikanalazol 2 evőkanálnyi szirupot, hogy hozzáadd a kávédhoz és a tejhez. 
    • Íme a sziruphoz a recept: Keverjen össze 1/3 csésze sütőtökpürét, 1/4 csésze juharszirupot, 1 evőkanál vanília kivonatot, 1 vagy 2 teáskanál sütőtök pite fűszert és 3/4 teáskanál tengeri sót. Habverővel egyenletesen keverjük el. Lezárt edényben hűtjük és tároljuk legfeljebb 1 hétig. E
  • Az édesítőt ízlés szerint tegyen bele: Annyi cukrot / édesítőt tegyen bele, amennyit szeretne. Ha a kávézókban kaphatóhoz hasonló ízűt szeretne, akkor érdemes több cukrot beletenni, de én jobban szeretem kevesebb cukorral elkészíteni.
  • Tejhabosítás: Annak érdekében, hogy még jobb élményt nyújtson a kávézás érdemes lehet a tejet felhabosítani, de kihagyható ez a lépés.

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a kávét és a sütőtök fűszerszirupot. A frissen főzött forró eszpresszót keverje össze a sziruppal (sütőtökpüré, juharszirup, vanília kivonat, sütőtök pite fűszer és egy csipet sót) egy nagy bögrében. Addig keverjük, amíg a keverék sima nem lesz.
  2. A tejet felmelegítjük. Melegítse fel és habosítsa fel a tejet, majd öntsük a kávéhoz.
  3. A kávé tetejére tehetünk még tejszínhabot és utána már ihatjuk is!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

vízáteresztő képesség

A talajnak az a tulajdonsága, hogy hézagrendszerében a -> gravitáció hatására a lefele mozgó... Tovább

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra