Házi készítésű pirított hagyma

Szélesi Ferenc - Főkertész, Bogi

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Könnyebb és kényelmesebb bemenni a boltba és mindent megvenni minden apróságot, de mi mégsem ezt tesszük. Amit elkészíthetünk magunk, el is készítjük, ha ti is ilyenek vagytok, akkor olvassatok tovább! 

A pirított hagyma sok mindenhez tökéletes

A pirított, vagy ahogy a legtöbben ismerik, lyoni hagyma remekül illik például a sült húsokhoz, a hamburgerekhez, a hot-dogokhoz, de fel lehet dobni vele a krumplipürét, a szendvicseket, igazából bármit, amit csak szeretnétek. A legjobb az benne, hogy abban az esetben, ha sikerült teljesen kiszárítani, akkor kihűlés után 2-3 hétig simán eláll, és ropogós marad – érdemes hermetikusan záródó edényben tárolni (legjobb viszont akkor is, ha frissen sütve elfogy, elfog, majd meglátod).

Ne vedd a boltban a pirított hagymát! 

Igen, lehet kapni a boltban, 200-250 grammos kiszerelésben, körülbelül 3-400 forintért, tehát egy kilogramm nagyjából 1200-1500 forint között van. Ha megnézzük, hogy egy kilogramm hagymát megvehetünk 250-300 forintért, máris láthatjuk, hogy mennyit megspórolhatunk. Sokan azért veszik meg inkább, vagy meg sem veszik, mert az elkészítése bonyolult, időigényes, és még szagos is…Ez egyáltalán nem így van, pillaantok alatt elkészül, bárki képes elkészíteni, jó-jó, szagosnak szagos, de hát na, a pirított hagyma nem is szag, inkább illat – csak ne égesd oda! 

A pirított hagyma elkészítése 

Amire szükségünk lesz: hagyma (amennyit szeretnél), liszt, olaj és egy serpenyő. Már az összetevőkből is látható, hogy nem lesz nagy ördöngösség! Először is hámozzuk meg a hagymákat, ezután választhatunk: felkarikázzuk, félbevágjuk és szeletekre vágjuk, vagy felkockázzuk. Bármelyik megoldás jó, de a tapasztalatom inkább azt mutatja, hogy az első kettőt érdemes kipróbálni, mert úgy könnyebb egyforma darabokat vágni, így elkerülhetjük a hagyma megégését.

Tegyük egy tálba a hagymát, majd szórjuk meg annyi liszttel, hogy összeforgatás után mindenhol érje. Közben már forrósíthatjuk az olajat, jó meleg legyen, akkor tökéletes, ha serceg, amikor beletesszük a hagymát. Egyszerre csak kevés kerüljön az olajba, néha-néha keverjünk rajta, majd, ha már aranybarnára sült, szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat minél jobban elszívja a hagymáról.

Arra mindenképpen figyelni kell sütés során, hogy ne süljön túl, mert ha sötétebb lesz a kelleténél, akkor megkeseredik. Sütés után hűtsük ki, ha kiszáradt, már fogyaszthatjuk is, a maradékot pedig tároljuk hermetikusan zárható edényben. Sok sikert mindenkinek a készítéséhez! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

leándermérgezés

nagyobb mennyiségű leánderlevél felvételekor alakul ki lóban, szm.-ban, vízibfi.-ban.... Tovább

gyapjú minősítése

a gyapjú értékmérő tulajdonságai alapján végzik; a minősítés alkalmával vizsgálják a... Tovább

Tovább a lexikonra