Készíts kürtőskalácsot saját kezűleg!

AN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A magyarok egyik legkedveltebb eledele, én is nagyon szeretem, amióta pedig rátaláltam erre a nagyon szuper és egyszerű receptre, minden hétvégén készítek a családnak saját kezűleg. El se kell mondanom, de nagyon imádja mindenki, most pedig eljött az alkalom és megmutatom nektek is a tökéletes kürtőskalács receptjét!

Cukros, diós, fahéjas, és még sorolhatnám, de szerintem mindegy is, csak kürtőskalács legyen! A legtöbben Hungarikumként tekintünk a kürtőskalácsra, na de mi is az igazság ezzel kapcsolatban?

Beszéljünk a kürtőskalácsról pár szót

A kürtőskalács a magyar nyelvterületen, különösen a Székelyföldön terjedt el legelőször. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Erdélyben mára már nagyon sok helyen elfelejtették a receptet is, Magyarországon azonban a virágkorát éli!

A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúp palást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet. Ezt a véleményt osztotta Szabó T. Attila kolozsvári tudós nyelvész is: „...mikor a hengerről leveszik, az egész sütemény egy darabban egy körülbelül 25–30 cm hosszú kürtő-, illetőleg cső-alakú kalácsfélét képez. Minthogy ezt a kalács-kürtőt a családtagok és vendégek elé ilyen alakban teszik, s a fogyasztók a szalagszerűen szakadó tésztát ilyen jellegzetes alakjában látják, nyilvánvaló, hogy a névadási szemlélet csak a kalácstészta kürtő alakjából indulhatott ki”.

Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre (pl. dorongfánk, botratekercs, botfánk). A ma használatos, erdélyi eredetű megnevezés csak a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták (pl. kürtös kalács, kürtős kalács)). A sütemény nevének mai alakja (kürtőskalács), ismereteink szerint, nyomtatásban először egy 1926-os kiadású, a Brassói Lapok könyvosztálya által megjelentetett szakácskönyvben jelent meg.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület egyébként már lépéseket is tett annak érdekében, hogy a kürtőskalácsot magyar termékként vegye nyilvántartásba az Európai Unió.

A következő oldalon folytatom és jön a recept is!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

cserepesedés

az erre hajlamos kötött és helytelenül művelt talajon eső után lapos rögök, vízzáró... Tovább

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

Tovább a lexikonra