juhosztályozás


annak, az ált. évenként egy alkalommal, többnyire tavasszal (április—májusban) végzett munkának az elnevezése, amikor a juhok mindenre kiterjedő bírálatával (bonitálással) állapítják meg termelőképességüket, ill. tenyészértéküket. Célja, hogy a legkiválóbb tenyészállatok kiválasztásával, ill. az állomány többi részének osztályokba (csoportokba) sorolásával megoldható legyen az okszerű párosítás, így a kosok a tenyészcélnak megfelelően párosíthatok az egyes anyajuhokkal, v. a kialakított csoportokhoz (osztályokhoz) történő beosztásukkal elérhető, hogy a következő nemzedék jobb minőségű és nagyobb termelőképességű legyen (juhok tenyészkiválasztásd). Egyedi és osztálybonitálást különböztetnek meg. Egyedi bonitáláskor elbírálják minden egyes állat fajtajellegét és típusát, a bunda tömöttségét, a fürthosszúságot (pászma), a gyapjú finomságát, íveltségét, a gyapjúzsír mennyiségét, a benőttséget, a küllemet és a szervezeti szilárdságot. Ezen túlmenően feljegyzik a juhok nyírótömegét és élőtömegét is. Az osztálybonitálás alkalmával a bunda tulajdonságai (főként a gyapjútermelő képesség) és a szervezeti szilárdság alapján az egyes juhok osztályzatot kapnak és sorolják az állatokat osztályokba.