Japán viaszbogyó gyümölcs – Az eper és a málna keresztezése

ZH

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A japán viaszbogyó gyümölcs, azaz a myricy rubra egy a keleten kedvelt szubtrópusi fának a gyümölcse, ami ottani népszerűségének ellenére hazánkban nem igazán ismert. Ismerd meg Te is az ízeiben leginkább a málnára és az eperre hasonlító keleti egzotikumot.

A japán viaszbogyó


A japán viaszbogyó, azaz a Myricy rubra keleten hatalmas népszerűségnek örvend finom ízének köszönhetően és már több mint kétezer éve termesztik számos ázsiai országban, aminek fogyasztása azóta is töretlen. A japánul yangmei-ként ismert gyümölcs méreteiben egy nagyobb cseresznyéhez hasonlít leginkább, de az íze igazán különleges ízlelőbimbóink számára, ugyanis olyan mintha egyszerre ennénk epret és málnát. Egyszerre friss és fanyar, valamint a gyógynövények ízharmóniáját is felfedezhetjük fogyasztásakor.


A yangmei kinézete


A japán viaszbogyó kinézetre is igazán különleges, ugyanis külsején sok apró rögös hússzár látható, amely a licsihez hasonló egyetlen, a közepében elhelyezkedő maghoz kapaszkodnak. Ezek az apró szárak egyedi textúrát biztosítanak a gyümölcs számára.


Így fogyasztják az ázsiaiak a japán viaszbogyót


Szúrós kinézete ellenére a gyümölcshús szilárd és rágós, Kínában általában az emberek fogyasztás előtt sós vízbe áztatják a gyümölcsöt, hogy minden esetleges kártevőt kiáztassanak belőle, azonban akkor nem érezhetnénk finom eper és málna keverék ízét.


A japán viaszbogyó íze


Az eperhez és a málnához hasonlít leginkább az íze, de valamivel fanyarabb és gyógynövényes íze van. A boltokban gyakran több érettségi fokban árulják őket, ugyanis más íze lehet egy még éretlenebbnek, mint a nagyon érettnek. A mély sötétvörös színű gyümölcsök sokkal édesebbek, amik inkább alkalmasabbak a frissen fogyasztásra, viszont a még élénkpiros gyümölcsök általában savanyúak és inkább a főzés során használják. A japán viaszbogyó szárítható is, így teák ízesítésére vagy süteményekbe is kiváló. Az érett és édes yangmeit gyakran átlátszó lúgba áztatják, hogy gyümölcsös alkoholt készíthessenek belőle, amit például garnélarákkal együtt fogyasztanak a legszívesebben.


Miért olyan ritka Európában?


Amerikában és Európában is megtalálhatóak a viaszbogyó, de csak csomagolt formában, ugyanis frissen nagyon gyorsan megromlik, és termesztéséhez ez az éghajlat nem megfelelő. A 2000-es években próbálkoztak a gyümölcsből különböző leveket és porokat készíteni, amiket yumberry néven láthattunk az üzletek polcain, de nem tudta felvenni a versenyt a gránátalmával és az acaíval. 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet

Tovább a Lexikonhoz

fajtabélyeg

a —>fajta valamennyi egyedén észlelhető jellegzetesség (alkat, szín stb.). Tovább

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

Tovább a lexikonra