Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták

NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen. Viszont ez a dolog sem az ördögtől való, ha betartasz pár alaplépést, akkor te is olyan rétest süthetsz, mint anno nagymamáink, ráadásul háromféle ízben is!

Hagyományos házi rétes: hozzávalók

Rétestészta: 
•    1/2 tk ecet 
•    csipet só 
•    125ml langyos víz 
•    250g rétesliszt 
•    25g olaj 
•    25g egész tojás


Meggyes: 
•    1 adag tészta 
•    0,5kg meggy 
•    fahéj 
•    kis doboz tejföl 
•    cukor 
•    zsemlemorzsa


Túrós-barackos: 
•    1 adag tészta 
•    0,5kg túró 
•    3-4szem barack 
•    cukor 
•    citromhéj 
•    baracklekvár 
•    kis tejföl 
•    zsemlemorzsa

Almás-mákos: 
•    1 adag tészta 
•    6 db alma 
•    fahéj 
•    cukor 
•    15g van.puding 
•    mák 
•    zsemlemorzsa

Hagyományos házi rétes elkészítése

A tésztához az ecetet, sót, langyos vizet elkeverjük. Hozzáadunk mindent, és 20 percig dagasztjuk. Enyhén olajos kézzel összepofozzuk a tésztát, és olajozott tálcára tesszük. Olajozott folpackkal lefedjük és 20 percet pihen a konyhában. Ezután lisztezett abroszt készítünk elő, és a tésztát áthelyezzük (magától kezd is nyúlni). Vastagabb széleket megfogva kihúzkodjuk, nekem 50x70es téglalapra volt elég. Leszórjuk zsemlemorzsával/ darált keksszel, és mehet a tetszetős töltelék. Feltekerjük, olajjal kenjük, 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Almásnál az almát reszeltem, kicsavartam a levét, amit a vaníliáspudinggal megfőztem és kihűtöttem.

Tippek a hagyományos házi réteshez

•    Húzás előtt a kezedet is lisztezd be.
•    Mindig a tenyereddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
•    A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
•    A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
•    A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
•    Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.


Recept: Suga Paulina

Tippek: sobors.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tovább a Lexikonhoz

léha szem (léha mag)

üres kalász-, ill. virágpelyva, kaszat-, hasadó és résztermés, amelyben a mag nem fejlődött... Tovább

talajművelési rendszer

a ->talajművelés irányelveinek, módozatainak, eszközeinek bizonyos szempontok szerint... Tovább

Tovább a lexikonra