húsvizsgálat


az állatorvos azon élelmiszer-higiéniai tevékenysége, amellyel a levágott állat húsának fogyasztásra való alkalmasságát bírálja el. A hús minősítése lehet: 1. fogyasztásra feltétlenül alkalmas; 2. fogyasztásra alkalmas, de csekélyebb táp- és élvezeti értékű; 3. fogyasztásra feltételesen alkalmas; 4. fogyasztásra alkalmatlan. A húsvizsgálat célja, hogy állategészségügyi szempontból kifogástalan, emberi fogyasztásra alkalmas, az egészségre veszélytelen hús kerüljön forgalomba. A korszerű húsvizsgálat kiterjed a vágóállatok életben való vizsgálatára (a gazdaságban és közvetlen a vágás előtt), a levágott állat vizsgálatára, a vágóüzem (vágóhíd és feldolgozó üzem) higiéniai vizsgálatára, azonfelül a húsvizsgálathoz kiegészítő vizsgálatok is tartoznak (bakteriológiai vizsgálat, maradékanyagok vizsgálata, húsminőség elbírálása stb.).