gabonatárolás


a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a betárolt gabona élő szervezet — amelynek utóérése, főleg légzése miatt —, gondos kezelést igényel, hogy minőségét megőrizze. A g.-hoz speciális épületek és technológiai berendezések szükségesek. A tárolás követelményei közül a legfontosabbak: 1. a gabona tisztítottsága; 2. nedvességtartalma (14—14,5%-nal ne legyen nagyobb): 3. könnyű mozgathatósága, szellőztetése 4. a költségek csökkentése végett a tárolás fokozott gépesítésének lehetősége. A g.-ára padozatos raktárakat v. —>gabonasilót hasznáinak. A padozatos rendszerű tárolás történhet ömlesztett v. zsákos módszerrel. Az ömlesztetten tárolt gabona rétegvastagságát a födém teherbíró képessége és a gabona nedvességtartalma határozza meg. Az ömlesztett terményt lehet halmazban v. deszkalapokkal határolt rekeszekben tárolni. Az utóbbi az előnyösebb, mivel azonos alapterületre több gabona helyezhető el. A zsákokban tárolt termények födémen való elhelyezése a zsákok máglyázása szerint, különböző rendszerben történhet (állított zsákok, kettős v. hármas zsákmáglya stb.), de minden esetben fontos, hogy az alsó zsákokat a szellőzés megoldása céljából — a fapadozatú födém kivételével — 10 cm magas fa alátétekre állítsák; továbbá, hogy a máglyacsoportok között megfelelő szelességú (mm. 60 cm) közlekedési utak maradjanak. A silórendszerű tárolásnak a padozatos raktárakkal szemben több előnye van: 1. azonos alapterületű és magasságtú silóban 1/3dal több termény tárolható: 2. az eltérő minőségű termények egyszerűbben elkülöníthetők 3. a gabona gépi mozgatása könnyebb és olcsóbb. A technológia műveleteihez szükséges legfontosabb gépek és berendezések a következők: 1. a tárolást megelőző tisztítást, valamint a forgatás és a szelelőrostálás együttes munkáját (szakmai szóval az eleválást) is figyelembe véve a —>terményelválasztás alapgépei (—>triőrök, —>tarár); 2. a be- és kitárolóvonalak szállítógépei (beépített v. mozgatható felszedő-, rakodó-, továbbítógépek és berendezések, amelyek a terményforgatásnál is használhatók)- 3. a minőség védelmét szolgáló különféle —>szárítóberendezések, a szellőztetéses silók gépei és a szellőzőpadozathoz tartozó berendezések; 4. a tárolt termények minőségének ellenőrzésére használt a bot- és távhőmérők különböző fajtái; 5. egyéb kéziszerszámok, műszerek és felszerelések, amelyek a minőségvizsgálathoz és a nagy tömegű gabona sikeres tárolasához szükségesek.