5 desszert, amit cseresznyéből el tudsz készíteni

Bogi

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Végre itt a cseresznye szezon, mindenki egyik kedvenc gyümölcse. Ki ne szeretné bármilyen formában elfogyasztani? Minden nyári hétvégi étkezése mellé elmaradhatatlan, hogy ne fogyasszunk valamilyen cseresznyés süteményt, akár mi készítjük, akár édesanyánk vagy nagymamánk, mindig jól fog esni. Íme 5 recept cseresznyéből, amivel tuti leveszel mindenkit a lábáról!

1) Első kedvenc süteményemmel kezdeném, ami a cseresznyés kevert süti.

Hozzávalók:

4 db tojás

25 dkg cukor

1 citrom leve

1 citromhéja

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor
1 ek kakaópor (lehet cukrozatlan is)

1 dl napraforgó olaj

110 ml tej
60 dkg cseresznye

 

Elkészítése:

Megmossuk a cseresznyét, kimagozzuk, majd szűrőbe tesszük száradni. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját elkeverjük a cukorral és az olajjal. Hozzáadjuk a citrom levét és héját a cukros masszához majd tovább kavargatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd lassan hozzáöntünk 1 dl  tejet, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjébe, majd adunk hozzá egy kis sót. Az így kapott masszánknak a ¾ beleöntjük a tepsibe, a maradékba belekeverjük a kakaóport és az 1 kanál tejet, majd szétosztjuk (pötty formában) a masszán. Végül pedig rászórjuk a lecsepegtetett cseresznyét és az előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütjük

 

2) Cseresznyés kosár

Hozzávalók:

1 csomag (lehetőleg tejmentes) levelestészta
1 ek cukor

1 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál vaníliaaroma
1 ek finomliszt

2 dl tej

10 dkg cseresznye

 

Elkészítése:

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd forma (nagyobb pogácsaszaggató vagy pohár) segítségével kivágjuk. Ezeket a kivágott tésztákat muffin formába tesszük kosár formát formázva, majd sütőben megsütjük őket 180 fokon 15 percig.
A tojást csomómentesre keverjük a cukorral, vanília aromával, liszttel és a tej felével, majd feltesszük melegedni közepes hőfokon és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a maradék tejet és krémet főzünk belőle. Liszttel vagy tejjel alakíthatunk az álagán nyugodtan. Ha kihűlt a krém, akkor beletöltjük a kis kosárkákba, majd cseresznyével díszítjük.

3) Vaníliás cseresznyés pite

 

Hozzávalók:

A tésztához:

12,5 dkg margarin

20 dkg finomliszt

6dkg cukor

1 db tojássárgája

fél csomag sütőpor
fél csomag vaníliás cukor
1 ek tejföl

fél citromhéja

A töltelékhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

3 ek cukor

30 dkg cseresznye

 

Elkészítése:

A megmosott cseresznyét kimagozzuk, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tepsit vajjal kikenjük. A tésztát pont annyira nyújtjuk ki, hogy a tepsi szélére is jusson.
A töltelékhez a vaníliás pudingport a 4dl tejjel a csomagolás szerint sűrűre főzzük, ha elkészült a tésztára simítjuk (nem baj ha még meleg, így könnyebb). Belenyomkodjuk a cseresznyéket, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

4) Cseresznyés pohárkrém

Hozzávalók (kb 4 főre)

Babapiskóta

Kevés citromlé

10dkg tejföl

15 dkg habtejszín

fél citrom leve

fél citromhéja

2 ek porcukor

20 dkg cseresznye

Elkészítése:

A cseresznyét megmossuk, majd kimagozzuk. Felverjük a tejszínt, amíg tejszínhab állaga nem lesz. A porcukrot, a citromhéját elkeverjük a tejföllel, majd hozzáöntjük óvatosan a tejszínhabot. A piskótát összetörjük, majd összeállítjuk a poharakat. Első rétegként a krémmel kezdünk, majd arra jön a piskóta, amit meglocsolunk egy kevéske citromlével, megszórjuk cseresznyével, majd jöhet megint a krém és piskóta. Ezt addig rétegezzük, amíg el nem érjük a pohár tetejét. Hűtőben kb 2-3 órán keresztül pihentetjük.

5) Sajttorta cseresznye szósszal

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

20 dkg őrölt háztartási keksz

10 dkg vaj

A krémhez:

5 dkg vaníliás pudingpor

5 db tojás

75 dkg krémsajt

10 dkg porcukor

1 db citrom

1,5 dl habtejszín

A cseresznyeszószhoz:

7 dkg cukor

10 dkg cseresznye + a díszítéshez

Elkészítése:

A kekszalaphoz a keksz morzsát összekeverjük a vajjal, majd a kivajazott tortaformába nyomkodjuk, úgy hogy legyen pereme is (én poharat szoktam használni), majd 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, aztán 190 fokra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.

Egy külön tálban összekeverjük a krémsajtot a porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beletesszük a pudingport, citromhéját és a habosra vert tejszínt. A kapott krémet ráöntjük a kekszalapra, majd először 180 fokon sütjük kb 10 percig, majd lejjebb vesszük a hőfokot 130 fokra és még egy óráig sütjük.

A szószhoz a cukrot 0,5 dl vízben feloldjuk és felforraljuk, hozzáadjuk a cseresznyét és kis hőfokon 15 percig főzzük. Szitán áttörjük, a cseresznyéket félretesszük, majd a megmaradt lét, szirupos, sűrű állagúra főzzük.
A tortát a cseresznye darabos sziruppal díszítjük és már tálalhatjuk is.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így készíts gumicukrot mézből, soha többé nem fogsz boltit venni

Fedezd fel, hogyan készíthetsz otthon egészséges és finom gumicukrot mézből, cukor helyett. Egy egyszerű recept, amivel búcsút inthetsz a bolti édességeknek!

2024-05-02

Egy nagyon különleges virág: A lampionvirág ültetése, és gondozása

Vannak, akik hólyagcseresznyeként vagy ördöglámpásként ismerik. Különlegességét a termést körülvevő élénknarancssárga burka adja. Optimális májusban ültetni.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs

Tovább a Lexikonhoz

Mv Gorsium (Mv 04—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlödési stádiumban... Tovább

épülettervezés

olyan tevékenységek gyűjtőfogalma, amelyek a köv. főbb feladatokat tartalmazzák. 1. Az... Tovább

Tovább a lexikonra