Tantárgy lehet a befőzés és a lekvárkészítés

Szélesi Ferenc - Főkertész

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A lekvárt már ősidők óta ismerik, ki így, ki úgy. A befőzést és a lekvárkészítést nagyanyáink mesterfokon űzték, visszajönnek mindig az emlékek, amikor még nagyszüleim lekvárját eszegettem. Manapság azonban már szinte csak a boltokban látok befőttet és lekvárt is. Most viszont ennek a hírnek nagyon örülök, remélem, sok helyen bevezetik!

Egy kicsit más milyen ez a kezdeményezés, mint az, amit nem régiben terjesztettek elő. Az a labdarúgásról szól, ha lemaradtál volna róla, akkor kattints ide és ismerd meg a részleket! 

A lekvár szó már az 1300-as években is jelen volt, az egyik legősibb dolog a világon. A középkori orvosok szerették használni a lekvárt leginkább, ugyanis ez a mézes, cukros szirup segített lenyelni a sokszor magában nagyon rosszízű gyógyszert. Ahogy múltak az évek, az emberek egyre jobban megszerették, rengetegen készítettek otthon, a legtöbb magyar ember kedvencévé vált. Nem csak a lekvár, hanem a befőtt és a savanyúság is nemzeti eledel lett. A magyar ember igazából egy jó pörköltet nem is tud megenni kenyér és savanyúság nélkül. A mai gyerekek többsége azonban nem is tudja elképzelni, hogy készül a lekvár vagy éppen a befőtt, de tovább megyek, a gyerekek többsége azt sem tudja, hogy néz ki a legtöbb zöldség.

Hozzáteszem, ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ugyanis a technika folyamatosa fejlődik, a mai világban már sokkal fontosabb érték lett a tablet, az okostelefon, a facebook, és ezáltal az értékeinket kezdjük egyre jobban elveszíteni, A szülők és a tanárok segíthetnek abban, hogy ez ne így legyen, meg tudják ismertetni a gyermekekkel azokat a dolgokat, amiket valóban szükséges. Törökkoppányban pedig erre törekszenek és bevallom őszintén, hogy nekem ez a kezdeményezés nagyon tetszik. A következő oldalon elmondom, hogy miről is van szó!

Törökkoppány egy Somogy megyében található község, nagyjából 430 lakost találunk itt. Az itt élők változtatni szeretnének, mégpedig azért, mert el akarják érni azt, hogy a gyerekek megismerjék a gyümölcsöket és a zöldségeket, egészségesen táplálkozzanak. Éppen ezért az általános iskolában tantárgy lett a lekvárkészítés és a tartósítás. Az iskolának az a célja, hogy a gyerekek megértsék és elsajátítsák a befőzés és lekvárkészítés elméleti és gyakorlati ismereteit, ezáltal elérve azt is, hogy esetleg felnőttkorukban kereset kiegészítésre is használhassák a megszerzett tudást. Az iskola ötlete abból fakadt, hogy rengeteg szőlőhelyet és gyümölcsöst már nem használ senki, így kárba vesznek a finomságok.

Az iskola a diákokkal közösen összegyűjti és felhasználja a gyümölcsöket, így szórakozásnak, kikapcsolódásnak és tanulásnak is tökéletes a program. A gyerekeket megtanítják, hogyan kell befőttet és savanyúságot készíteni, lekvárt főzni, de még szappant is készítenek. A programot már öt éve elkezdték, tanórán kívüli foglalkozásként. Mára azonban az iskola úgy döntött, hogy beépítik a kerettantervbe is, a matematika, a technika, és az osztályfőnöki tantárgyak keretében. Ami még nagyon jó kezdeményezés, hogy az elrakott termékeket nem sajátítja ki az iskola, hanem később a diákokkal közösen eladják, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja. Ez egy nagyon jó kezdeményezés szerintem, lehet, sokat segítene, ha más iskolákban is bevezetnék újra a háztartástant. 

A kezdeményezés ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekeknek is nagyon sokat segít, ugyanis jó kereset kiegészítést nyújthat az elrakott termékek eladása. 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem oktatás

Tovább a Lexikonhoz

zsázsa (Lepidium)

a —>keresztesvirágúak családjába tartozó, számos gyomnövényt magába foglaló... Tovább

ostor (ló)

a kocsihajtásnál használt eszköz, ami a lovak irányítására, ösztökélésére szolgál.... Tovább

Tovább a lexikonra