Almalekvár recept, és néhány hasznos tanács a készítéshez

VN, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Készítsünk együtt mennyeien finom almalekvárt, amit imádni fog az egész család. Nagyon jó szolgálatot tesz majd egész évben palacsinta, gofri sütésnél, de kiváló más süteményekhez is, vagy egy egyszerű pirítóshoz reggelire. Mutatjuk a legfinomabb almalekvár receptjét!

Miért készítsünk almalekvárt?

Rengeteg almád van otthon, és véletlenül sem szeretnéd megvárni, hogy megromoljanak, de almás pitét meg nem készíthetsz minden nap, és végtelen sok kompót sem hiszed, hogy el fog fogyni? Tudtad, hogy van az oldalon almabor recept is? https://www.agraroldal.hu/almabor-keszitese-hazilag-noe.html Viccet félretéve, lehet, hogy a baracklekvár sokkal népszerűbb, de almából is lehet mennyeien finom lekvárt készíteni, amit aztán egész évben fel elehet használni sütemények töltelékéhez. Mutatunk egy nagyon jó almalekvár receptet, amivel nem tudsz melléfogni! Nem lesz túl bonyolult az egész, nem fog az egész folyamat sokkal több időbe telni, mint egy óra, úgyhogy álljunk is neki! Ez a folyamat sem sokban fog különbözni más lekvár főzési folyamatoktól, de ha még nem vagy gyakorlott akkor is menni fog!

Hozzávalók az almalekvárhoz

  • 1 kg alma
  • fél citrom leve
  • 400 g kristálycukor
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szegfűszeg

Az almalekvár elkészítése

Az almalekvár elkészítéséhez először is az almát kell előkészítenünk. Az almát megmossuk, megpucoljuk, majd vékony szeletekre, vagy cikkekre vágjuk tetszés szerint, de lehetőleg egyforma méretűre. Nálunk az 1-1,5 cm-es kockák jöttek be. Ez mehet a lekvárfőző fazékba, majd erre ráfacsarjuk a citrom levét, majd beledobjuk a fahéjrudat, a szegfűszegeket, és rátesszük a cukrot is. Közepes lángra kapcsolunk, és 15-20 percig főzzük időnként megkevergetve. Ezután kivesszük belőle a fűszereket, a fahéjrudat mindenképpen, és ha megtaláljuk a szegfűszegeket is. Ezután leturmixoljuk, de nem az egészet, csak olyan 2/3-át, hogy azért legyenek benne gyümölcsdarabkák is, bár ez ízlés kérdése. Majd fertőtlenített üvegekbe rakjuk a lekvárt, és 5 percre fejtetőre állítjuk. A tartósításhoz egy 1 késhegynyi nátrium-benzoátot is lehet használni.

Melyik alma jó lekvárnak- az almalekvár készítésének titka?

A legjobb lekvár almák sokféle ízt tartalmaznak, leginkább olyan fajták keverését javasoljuk, mint a Pink Lady, Granny Smith és a SweeTango. Ne aggódj, ha ezek közül csak egy van kéznél, vagy éppen teljesen másféle almád van, mindegyik alma nagyszerű önmagában is a lekvár készítéséhez. A pektin nélküli lekvárkészítés titkos összetevője az idő. A gyümölcsnek és a cukornak sok időre van szüksége a főzéshez és besűrítéshez. A hosszan tartó, lassú forralás kivezeti a nedvességet a gyümölcsből, ezzel is segítve a tartósítást és a sűrítést. A gyümölcsök víztartalma is változó, és egyes gyümölcsök hosszabb ideig is lekvároghatnak.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

További cikkek ebben a témában
gyümölcs Házi kert

Tovább a Lexikonhoz

csomós ebír (Dactylis glomerata L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, magasra növő, bojtos gyökerű szálfű (fűfélék).... Tovább

121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyakecsketartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra