acélosság


a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél teltebb, minél fényesebb, minél pirosasbarnább a búza, minél üvegesebb (—>üvegesség) a metszésfelülete, annál kifejezettebb az a. Az a. meghatározása: kétféle készülékkel nézik és százalékban fejezik ki. A farinotom nevű készülék lyuggatott lapjára szorított magvakat az erre szolgáló késsel kettévágják és a metszésfelületekből történik a meghatározás. Teljesen acélosnak tekinthetők az egységesen üveges szerkezetű szemek; a félig acélosak metszésfelülete legalább 50%-ban üveges, szaruszerű; lisztesek azok a szemek, amelyek jobbára fehér színt mutatnak. Az optikai mérőeszközön, a diafanoszkópon alulról átvilágított magvak árnyékhatását figyelik meg. Az acélosak a nagyítólencsén át világosak, áttetszők, a lisztesek viszont sötét folt gyanánt hatnak. A súlyozott százalék az egyes típusok számarányából számítható ki.