57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet


a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendelem el:
1. § A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba. A Magyar Élelmiszerkönyvnek az e rendelet mellékletében felsorolt elõírásait az abban megjelölt határidõktõl kell alkalmazni.
(2) Az R. mellékletének
a) 30. sora és az 1-2-2002/16 Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülõ mûanyagok és mûanyag eszközök egyes epoxiszármazék-tartalmáról szóló elõírás 2. kiadása,
b) 56. sora és a 3-1-98/53 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben lévõ egyes szennyezõ anyagok mennyiségének hatósági ellenõrzésérõl szóló elõírás 3. kiadása,
c) 58. sora és a 3-1-2002/26 Élelmiszerek ochratoxin-A-tartalmának hatósági ellenõrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerekrõl szóló elõírás 3. kiadása, valamint
d) 60. sora és a 3-1-2003/78 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben lévõ patulin mennyiségének hatósági ellenõrzésérõl szóló elõírás 1. kiadása
e rendelet hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti.
3. § (1) Ez a rendelet a következõ irányelveknek való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 76/621/EGK irányelve (1976. július 20.) a közvetlenül emberi fogyasztásra szánt olajok (étolajok) és zsírok (étkezési zsírok), valamint a hozzáadott olajokat és zsírokat tartalmazó élelmiszerek erukasav-tartalma legmagasabb szintjének rögzítésérõl,
b) a Bizottság 87/250/EGK irányelve (1987. április 15.) a végsõ fogyasztók részére értékesítendõ alkoholtartalmú italok címkézésénél az alkoholtartalom térfogatszázalékos jelölésérõl,
c) a Tanács 89/108/EGK irányelve (1989. december 21.) az emberi fogyasztásra szánt gyorsfagyasztott élelmiszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
d) a Bizottság 92/2/EGK irányelve (1992. január 13.) az emberi fogyasztásra szánt mélyfagyasztott élelmiszerek hõmérsékletének hatósági ellenõrzéséhez szükséges mintavételi eljárás és közösségi vizsgálati módszer meghatározásáról,
e) a Tanács 2001/114/EK irányelve (2001. december 20.) egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekrõl.
(2) Ez a rendelet a következõ közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) a Bizottság 1895/2005/EK rendelete (2005. november 18.) egyes epoxiszármazékok élelmiszerrel rendeltetésszerûen érintkezésbe kerülõ anyagokban és tárgyakban való felhasználásának korlátozásáról,
b) a Bizottság 401/2006/EK rendelete (2006. február 23.) az élelmiszerek mikotoxintartalmának hatósági ellenõrzéséhez használandó mintavételi és elemzési módszerek megállapításáról.

(...)