11/2006. (II. 3.) FVM rendelet


az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról


A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetû bor elnevezés.

A szõlõ származási helye
2. § Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termõhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévõ szõlõültetvényeken termelt szõlõbõl lehet.

Szõlõ-fajtahasználat
3. § Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása során 100%-ban Arany sárfehér szõlõfajtát lehet használni.

Szõlõtermesztés
4. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a mûvelésmódtól függetlenül - akkor állítható elõ, ha az ültetvény tõkehiányának mértéke és az idegen tõkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tõkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tõkehiányára és a fajtaidegen tõkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tõkehiány és a fajtaidegen tõkék aránya nagyobb mértékû a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelõ védett eredetû borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.
(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szõlõültetvényrõl szüretelt szõlõbõl készülhet, amelynek tõkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tõkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken mûvelésmódként fejmûvelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.
(3) A szõlõültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.
(4) A szõlõültetvényeken a mûvelési rendszer sûrû soros, ikersoros és mûvelõutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.

Tõketerhelés, termésmennyiség
5. § Az Arany sárfehér szõlõfajta rügyterhelése az alkalmazott mûvelésmódnak megfelelõen végezhetõ. A tõkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tõke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.

A szõlõ minõsége
6. § Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukorfokú szõlõfajtából lehet elõállítani.

Helyszíni szemle
7. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor elõállításához szüretelt szõlõfajtára, területre, mennyiségre és minõségre vonatkozó származási bizonyítvány a termõhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzõkönyve alapján adható ki.
(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzõkönyv tartalmazza a termelõ adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minõségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végzõ adatait, valamint az ültetvény állapotát.

Szõlõfeldolgozás, borászati technológia
8. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása kizárólag érvényes mûködési engedéllyel rendelkezõ, a hegyközség által ellenõrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.
(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szõlõbõl lehet készíteni oly módon, hogy a szõlõt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szõlõ feldolgozását a többi szõlõfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.
(3) A préselés csak szakaszos üzemû szõlõsajtolóval végezhetõ, amelyet követõen kötelezõ a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hõmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.

A bor minõsítése
9. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minõsítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külsõ, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külsõ bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fõ jelenléte szükséges, amibõl legalább egy fõnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.
(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.
(4) A Bizottság mûködésének részletes szabályait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott mûködési szabályzat tartalmazza.

Jelölés
10. § A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni
a) a "Védett Eredetû Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;
b) a melléklet szerinti szimbólumot.

Bejelentések
11. § (1) A szõlõtermelõ minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bor alapanyagául szolgáló szõlõt kíván elõállítani.
(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bort kíván elõállítani.

Nyilvántartások
12. § (1) A hegybíró által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) a szüret megkezdése elõtt végzett helyszíni szemlérõl szóló jegyzõkönyv,
b) ültetvény kataszter.
(2) A borászati üzem által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) védett eredetû bor mintavételi jegyzõkönyve;
b) a Bizottság minõsítési jegyzõkönyve és határozata;
c) palackozási és ellenõrzési jegyzõkönyv;
d) pincekönyv.

Adatszolgáltatás
13. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történõ értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségrõl a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerzõdés megkötését követõ 8 napon belül.
(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése elõtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

Záró rendelkezések
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.