notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Alcsúti Arborétum hóvirágmezője

Hirdetés

Idén is vár mindenkit az ország legnagyobb hóvirágmezője!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Látogassatok el az Alcsúti Arborétumba

Az Alcsúti Arborétum bemutatása

Az Alcsúti Természetvédelmi Terület a Vértes-hegység lábánál fekszik, közel 40 hektáros területen, Magyarország legértékesebb élő fajgyűjteményeinek egyikeként tartják számon, magját József Nádor egykori kastélyának parkja képezi. Ő volt az, aki 1825-ben ide telepítette a növényeket.

 

A kertet Jámbor Vilmos tervezte angolkert rendszerben, előtte ez a terület egy birkalegelő volt, összesen három fa volt a kertben, szóval, ami most látható a kertben, mind-mind mesterséges telepítés. Magyarországon egyedülálló növényhonosítás valósult itt meg, 300 olyan növényfajt ültettek el, ami azelőtt teljesen ismeretlen volt hazánkban. 

 

Az arborétum a virágmezőn túl óriásira fejlett, idős fáiról vált ismertté, szép elrendezése, az itt található külföldi, egzóta fák, cserjék maradandó élményt nyújtanak az ide látogatóknak. A fenyőgyűjteményben megtalálhatjuk a hazai fajokat, és a messze földről ideszármazott érdekességeket is. Különleges látványt nyújtanak a virginiai borókák, melyek legnagyobb példányának törzse eléri a 200 centiméteres körméretet.

Hirdetés

 

A görög jegenyefenyők közül a legnagyobb 280 centiméteres törzsátmérővel rendelkezik, de vannak itt nagy balzsamfenyők, andalúziai jegenyefenyők, és numídiai jegenyefenyők is. Lucfenyőik között találhatunk érdekességeket, mint például a japán luc, vagy az ezüstös lombú szúrós lonc, de itt van Magyarország legnagyobb erdeifenyője (345 centiméteres a törzsének körmérete) és feketefenyője (275 centiméteres a törzsének körmérete).

Hirdetés

 

Az arborétumban lévő tó szigetének különlegessége az észak-amerikai lombhullató mocsárciprus, ami a talajból felfelé álló légzőgyökereket fejleszt, ezek akár a fa tövétől 15 méterre is felbukkanhatnak.  Megtalálható még itt a kínai származású páfrányfenyő, az örökzöld mamutfenyő, a platán, a törökmogyoró, de nő itt hárs-, nyír-, bükk-, és tölgyfa is. Nagyon szép az egész arborétum, ha tervezitek a látogatást, érdemes egy teljes napot rászánni! 

 

Forrás: Fotók: Wikimédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

savak

azok a vegyületek, amelyeknek a molekulái egy másik molekulának (->bázisnak, amely vizes... Tovább

orsóférgesség

háziállataink leggyakoribb bélférgessége, amelyet állatfajok szerint más és más, az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 172

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek