Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

hirdetes

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Ismerkedj meg az aknázóléggyel

Spenótlégy

A spenótlégy lárvái kerek alakú járatokat vájnak maguknak a levelekben. Ezek a járatok eleinte hosszúak és keskenyek, később pedig teljesen rendszertelenné válnak. A spenótlégy aknázólégy lárvái arról ismerhetők fel, hogy sem fejük, sem lábaik nincsenek. Színük fehér, testük formája miatt pedig aprócska répákra hasonlítanak. Két levélréteg között alakítják ki járataikat. A kifejlett legyek testét apró szőrszálak fedik, nagyjából 6 mm hosszúak és szürkésbarna színűek.

Zöldségaknázólegyek

A zöldségaknázólegyek csoportja más növények iránt érdeklődik, mint a spenótlegyek lárvái. Sokkal szívesebben támadják meg a babot, a padlizsánt, a tököt, a paradicsomot, a borsót, az uborkát és más ehető növényeket is. A eszélyeztetett növények vizsgálatán kívül máshogyan is felismerheted a zöldségaknázólegyeket kertedben. Lárváik kígyókhoz hasonlíthatók, amelyek kanyargós járatokat hagynak maguk után. Sem lábaik, sem fejük nincs, testük pedig hengerszerű, és sárga vagy zöld színű. Kifejlett korukban kisebbek, mint a spenótlegyek – hosszuk a két mm-t sem éri el – színük pedig sárga és fekete.

hirdetes

Az aknázólegyek életciklusa

Ahhoz, hogy felvehesd ellenük a harcot, ismerned kell az aknázólegyek életciklusát. A történet a növények alatti talajban áttelelő, kifejlett lárvákkal kezdődik. A tavasz beköszöntével a talaj felmelegszik, a lárvák pedig bebábozódnak, és nagyjából április végén ki is kelnek. Ekkortól kezdik el letenni saját petéiket. A megtermékenyített nőstények fejenként durván 250 petét helyeznek el a levelek külső rétege alá, amit nehéz szabad szemmel észrevenni, mert apró duzzanatokként jelennek meg a leveleken.

hirdetes

A peték 10 napon belül kikelnek és megkezdik átrágni magukat a levelek szövetein. Ezek a járatok azok az aknák, amik egyértelműen jelzik jelenlétüket. A lárvák nagyjából 2-3 hetet töltenek el ebben az életszakaszban, mielőtt készen állnának a következő lépésre. Ekkor lepottyannak a talajra, beássák magukat 1-2 hüvelyk mélyre és bebábozódnak. Nagyjából két hét elteltével kifejlett legyekként folytatják útjukat és kezdik újra a ciklust. Mint láthatod, mindez összesen néhány hetet vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy egy évben akár több generációnyi aknázólégy is kifejlődhet kertedben, így hamar komoly problémává válhatnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


rágcsálóirtó szerek

növényvédelmi szempontból a rágcsálóirtást a mezei pocok és a hörcsög elleni védekezés... Tovább

Gyomirtó Totril

Gyomirtó permetezőszer vöröshagyma gyomirtására.Hatóanyag: 225 g/l ioxinil... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem