Aknázólegyek elleni védekezési lehetőségek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Ismerkedj meg az aknázóléggyel

Spenótlégy

A spenótlégy lárvái kerek alakú járatokat vájnak maguknak a levelekben. Ezek a járatok eleinte hosszúak és keskenyek, később pedig teljesen rendszertelenné válnak. A spenótlégy aknázólégy lárvái arról ismerhetők fel, hogy sem fejük, sem lábaik nincsenek. Színük fehér, testük formája miatt pedig aprócska répákra hasonlítanak. Két levélréteg között alakítják ki járataikat. A kifejlett legyek testét apró szőrszálak fedik, nagyjából 6 mm hosszúak és szürkésbarna színűek.

Zöldségaknázólegyek

A zöldségaknázólegyek csoportja más növények iránt érdeklődik, mint a spenótlegyek lárvái. Sokkal szívesebben támadják meg a babot, a padlizsánt, a tököt, a paradicsomot, a borsót, az uborkát és más ehető növényeket is. A eszélyeztetett növények vizsgálatán kívül máshogyan is felismerheted a zöldségaknázólegyeket kertedben. Lárváik kígyókhoz hasonlíthatók, amelyek kanyargós járatokat hagynak maguk után. Sem lábaik, sem fejük nincs, testük pedig hengerszerű, és sárga vagy zöld színű. Kifejlett korukban kisebbek, mint a spenótlegyek – hosszuk a két mm-t sem éri el – színük pedig sárga és fekete.

hirdetes

Az aknázólegyek életciklusa

Ahhoz, hogy felvehesd ellenük a harcot, ismerned kell az aknázólegyek életciklusát. A történet a növények alatti talajban áttelelő, kifejlett lárvákkal kezdődik. A tavasz beköszöntével a talaj felmelegszik, a lárvák pedig bebábozódnak, és nagyjából április végén ki is kelnek. Ekkortól kezdik el letenni saját petéiket. A megtermékenyített nőstények fejenként durván 250 petét helyeznek el a levelek külső rétege alá, amit nehéz szabad szemmel észrevenni, mert apró duzzanatokként jelennek meg a leveleken.

hirdetes

A peték 10 napon belül kikelnek és megkezdik átrágni magukat a levelek szövetein. Ezek a járatok azok az aknák, amik egyértelműen jelzik jelenlétüket. A lárvák nagyjából 2-3 hetet töltenek el ebben az életszakaszban, mielőtt készen állnának a következő lépésre. Ekkor lepottyannak a talajra, beássák magukat 1-2 hüvelyk mélyre és bebábozódnak. Nagyjából két hét elteltével kifejlett legyekként folytatják útjukat és kezdik újra a ciklust. Mint láthatod, mindez összesen néhány hetet vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy egy évben akár több generációnyi aknázólégy is kifejlődhet kertedben, így hamar komoly problémává válhatnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Gyomirtó Dezormon

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására.Hatóanyag: 600 g/l 2,4 - D... Tovább

Determinált növekedés

Ezek sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem