Áfonya termesztése - Nevelhetünk mi is saját áfonyát, meg is mutatom, hogyan!

hirdetes

Így neveld áfonyádat a kertetben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Áfonya termesztése otthon

Áfonya termesztése kiskertben

Áfonya termesztése – Válasszuk ki a helyszínt, készítsük elő a talajt

Ha fekete áfonyát szeretnénk ültetni, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy a terület napos legyen, a talajt alaposan meg kell dolgozni, fontos, hogy a vizet megfelelően elvezesse, és gyomoktól is meg kell tisztítani a helyszínt. A fekete áfonya szereti a nedvességet, a vizet, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A bogyós gyümölcsöt nagyobb virágcserépbe is ki lehet ültetni. Itt lehet tőzegfát és fakérget is használni. Érdemes kikérni egy kertész véleményét is.

Áfonya termesztése – Távolság

Amennyiben több bokrot szeretnénk kiültetni, fontos a távolság is a növények között, valamivel több mint egy félméternyi távolságot hagyjunk, de ez akár egyméteres is lehet. A sorok között viszont 2,5 métert is ajánlott meghagyni.

hirdetes

Áfonya termesztése – Ültetés

Itt figyelembe kell venni, hogy mennyi idősek a tövek, a legjobb, ha még csak 2–3 évesek, hiszen az 4–5 éves tövek már megsínylik az átültetést. Ki lehet ültetni tavasszal, vagy kora ősszel. Ha olyan csemetéket vásárolunk, amelyek konténerben nevelkedtek, akkor a kiültetéskor a cseréphez viszonyítva 30 cm-el mélyebbre ássuk be a földbe a gyökeret.

hirdetes

Fontos, hogy nagyon jól megöntözzük, nedves időben is hetente egyszer alaposan meg kell locsolni, szárazságkor még ennél is gyakrabban. Itt azonban a lágy víz használata ajánlott, a sima csapvíz károsíthatja a növényt. Érdemes például fenyőforgácsot is belekeverni a földbe, hiszen ez megfelelően savanyítja a talajt, amelyet az áfonya leginkább szeret, emellett szellősebbé is teszi azt. Az ültetés után érdemes 15 cm-re a tövet körülborítani, mindössze 5–6 marék földet kell egy kevés fenyőforgáccsal elkeverni. A következő oldalon további részletek várnak! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


szakszövetkezet

termelő jellegű munkaszövetkezet, amely önálló jogi személy, de a tagsági viszony nem... Tovább

fenoxisav-származék hatóanyagú gyomirtó szerek

az 1940-es évek nagy felfedezése volt a növekedést szabályozó, hormonhatású... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem