Zellertermesztés – A zeller termesztése, a zeller gondozása, a zeller jótékony hatásai

Tippek/trükkök a sikeres zellertermesztéshez – Így születnek a nagy gumók

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Zellertermesztési kisokos – Zellertermesztés

Zellertermesztés – A zeller ültetése

A zellert egymástól negyven centiméteres távolságra ültessük, ez a levegős ültetés jó hatással lesz a kártevők visszaszorításában. Az zeller ültetését sekélyen kell végeznünk, mivel a túl mélyre ültetett palánták nem lesznek képesek gumót fejleszteni. A gumó növekedés során ki fog emelkedni a földből, ez egyáltalán nem baj. 

Zellertermesztés – A zeller magvetése

A zeller magjait az ültetést megelőzően 10-14 héttel kell vetni, vagyis február közepén-végén. A magok nagyon aprók, ezért (is) nyűgös és nehézkes művelet a magvetés – de próbálkozni természetesen lehet! A magokat sűrűn kell szórni az ültetőedénybe, majd lazán, vékonyan kell takarni földdel, ezután jöhet az öntözés (spriccelve végezzük).

Nem kell megijednünk, a zeller lassan csírázik, ez idő alatt 20-22 Celsius fokot kell biztosítani számára. A csíráztatást meggyorsíthatjuk azzal, ha vetés előtt egy éjszakára a magokat beáztatjuk, majd itatósra kiterítve leitatjuk a nedvességet. Az ültetőedényt sötét, meleg helyre tegyük – ha viszont már kibújtak az első növények, tegyük át olyan helyre, ahol sok fény éri. 

Zellertermesztés – A zeller gondozása

A zeller gondozása során fontos, hogy soha ne száradjon ki a földje, minden nap locsolnunk kell – még palántanevelés idején is. A zellerpalántákat csak és kizárólag a fagyosszentek elmúltával (május 12-14) ültessük ki, ha már egyáltalán nem kell fagyokra számítani. Lehetőség szerint olyan helyre ültessük, ahol tavaly, vagy az idei tavasz elején történt a trágyázás, mivel a zeller nagyon tápanyagigényes (leginkább a káliumot, a foszfort és a nitrogént szereti). A többi gyökérfélénél magasabb a zeller fényigénye, ezért semmiképp ne ültessük árnyékos-félárnyékos helyre.

A zeller vízigényei is magasabb, éppen ezért érdemes minden nap locsolnunk, és mulccsal takarnunk az ültetvényt (szalma, vagy fűnyesedék tökéletes) – de a gumókat ne takarjuk be. Kezdetben ne slaggal öntözzük a zellerpalántákat, mert könnyedén eltakaríthatjuk a növényeket egy óvatlan mozdulattal – használjunk inkább kannát! A zeller gondozása során a gyomokra érdemes még odafigyelni, mivel könnyedén elnyomhatják a palántákat. 

Zellertermesztés – A zeller növényvédelme

Leginkább a zellermozaiktól kell tartani, amit a levéltetvek terjesztenek – tehát ezektől kell megszabadulni. Esős időben felléphet a fómás gumóvarrasodás és a szeptóriás levélfoltosság, melyek ellen a megfelelő minőségű vetőmag jelent védelmet – de szükség esetén végezzük el a permetezést kontakt gombaölőszerrel. Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom nektek a zeller termesztésével kapcsolatban, ha esetleg felmerül bennetek kérdés, keressetek bátran! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ciklon

1. (met.) Olyan légköri képződmény, amelynek a belseje felé haladva a légnyomás fokozatosan... Tovább

fotocellás magválogató

az erősen eltérő színű magvak szétválogatására szolgáló gép, amely a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség