Trópusi növények teleltetési tippek házi kertészeknek

hirdetes

Így teleltesd át trópusi növényeidet

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Így vészelik át a telet a trópusi növények

Trópusi növények átteleltetése a házban

Nem minden trópusi növény alkalmas benti tárolásra, de rengeteg van, ami igen. Egyesek, mint például a kannák látszólag a környék összes levéltetvét magukkal hozzák, amint házon belül elhelyezed őket. Gyakran egyszerűen nem tudsz olyan körülményeket biztosítani otthonodban, amelyekre egy trópusi növénynek szüksége van a növekedés folytatásához és szépsége megtartásához. Ha meg szeretnél próbálkozni ezzel, akkor megpróbálhatod már az előtt hozzákezdhetsz gondozásukhoz, mielőtt bevinnéd őket. Gondosan vizsgáld át a növényeket a különböző kártevők és fertőzések után kutatva és kezeld őket szükség szerint. Érdemes lehet visszavágni őket egy harmaddal vagy akár fél méretre, hogy könnyebben kezelhetőek legyenek.

Ezt követően keresd meg otthonod legnaposabb ablakát és csinálj elég helyet növényeidnek, hogy beköltözhessenek mellé. Győződj meg róla, hogy nem érheti őket huzat és nincs a közelükben komolyabb hőforrás (például fűtőtest). Ha növényeidet még akkor költözteted be otthonodba, amikor éjszakánként nyitott ablakok mellett alszol, akkor sokkal jobb esélyeik lesznek az átállásra.

hirdetes

Ha nincs napos ablakod, akkor használj növények számára kifejlesztett lámpákat. Egy másik fontos szempont a száraz téli levegő, ezért tarts kéznél egy vízzel teli pumpás flakont és naponta permetezd le vele növényeidet. Jó bent telelhető növények például a banánfa, begónia, angyaltrombita, fukszia és a tölcsérjázmin. A növényeid számára nem a bentiek a legideálisabb körülmények, így ne számíts arra, hogy pompásan festenek majd, vagy hogy virágot hoznak, de legalább így túlélhetik a telet.

hirdetes

Növénytartóban tartott, nyugalmi állapotban lévő trópusi növények átteleltetése

Ez a trópusi átteleltető módszer nem mindig olyan eredményes, mint például a hagyma formában való tárolás, de egy próbát ettől feltétlenül megér. Egyszerűbb, ha a növények tárolóban tartózkodnak, de a kiültetett példányokat is átköltöztetheted egy cserépbe vagy ládába a nyári meleg végén.

Egy enyhébb fagyot követően vágd vissza a növények tetejét 15-20 cm magasságúra, és csak akkor öntözd őket, ha a talaj csontszárazzá válik alattuk. Helyezd a tartókat egy hűvös, sötét helyre, ami mindig fagypont feletti hőmérsékleten marad, de 10°C alatt. Rendszeresen ellenőrizd, hogy szükségük van-e egy kis vízre, de ne adj nekik sokat. A rendszeres öntözést a magok elültetésével egy időben folytathatod.

Ekkorra jó eséllyel már új hajtások is megjelennek majd a növényeken, ezért érdemes őket tartóikkal együtt a fényre vinni – fontos, hogy ne közvetlen, világos napfénybe helyezd őket, mert az megégetheti a puha, gyenge hajtásokat. Ha az új hajtások már több centisre nőttek, akkor egy kis trágyával is megtámogathatod őket. Ez után elkezdheted kiszoktatni őket. Az ilyen átteleltetésre alkalmas növények a banánfa, begónia, angyaltrombita, kanna, tarkalevél, és a puha díszfüvek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csirkék fertőző bronchitisze

a hathetesnél fiatalabb csirkékben nehezített légzéssel, légcső- és hörgőgyulladással és... Tovább

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem