Teleltessük a trópusi növényeket

hirdetes

Így teleltesd át trópusi növényeidet

Szélesi Ferenc - Főkertész
Így vészelik át a telet a trópusi növények

Trópusi növények átteleltetése a házban

Nem minden trópusi növény alkalmas benti tárolásra, de rengeteg van, ami igen. Egyesek, mint például a kannák látszólag a környék összes levéltetvét magukkal hozzák, amint házon belül elhelyezed őket. Gyakran egyszerűen nem tudsz olyan körülményeket biztosítani otthonodban, amelyekre egy trópusi növénynek szüksége van a növekedés folytatásához és szépsége megtartásához. Ha meg szeretnél próbálkozni ezzel, akkor megpróbálhatod már az előtt hozzákezdhetsz gondozásukhoz, mielőtt bevinnéd őket. Gondosan vizsgáld át a növényeket a különböző kártevők és fertőzések után kutatva és kezeld őket szükség szerint. Érdemes lehet visszavágni őket egy harmaddal vagy akár fél méretre, hogy könnyebben kezelhetőek legyenek.

Ezt követően keresd meg otthonod legnaposabb ablakát és csinálj elég helyet növényeidnek, hogy beköltözhessenek mellé. Győződj meg róla, hogy nem érheti őket huzat és nincs a közelükben komolyabb hőforrás (például fűtőtest). Ha növényeidet még akkor költözteted be otthonodba, amikor éjszakánként nyitott ablakok mellett alszol, akkor sokkal jobb esélyeik lesznek az átállásra.

hirdetes

Ha nincs napos ablakod, akkor használj növények számára kifejlesztett lámpákat. Egy másik fontos szempont a száraz téli levegő, ezért tarts kéznél egy vízzel teli pumpás flakont és naponta permetezd le vele növényeidet. Jó bent telelhető növények például a banánfa, begónia, angyaltrombita, fukszia és a tölcsérjázmin. A növényeid számára nem a bentiek a legideálisabb körülmények, így ne számíts arra, hogy pompásan festenek majd, vagy hogy virágot hoznak, de legalább így túlélhetik a telet.

hirdetes

Növénytartóban tartott, nyugalmi állapotban lévő trópusi növények átteleltetése

Ez a trópusi átteleltető módszer nem mindig olyan eredményes, mint például a hagyma formában való tárolás, de egy próbát ettől feltétlenül megér. Egyszerűbb, ha a növények tárolóban tartózkodnak, de a kiültetett példányokat is átköltöztetheted egy cserépbe vagy ládába a nyári meleg végén.

Egy enyhébb fagyot követően vágd vissza a növények tetejét 15-20 cm magasságúra, és csak akkor öntözd őket, ha a talaj csontszárazzá válik alattuk. Helyezd a tartókat egy hűvös, sötét helyre, ami mindig fagypont feletti hőmérsékleten marad, de 10°C alatt. Rendszeresen ellenőrizd, hogy szükségük van-e egy kis vízre, de ne adj nekik sokat. A rendszeres öntözést a magok elültetésével egy időben folytathatod.

Ekkorra jó eséllyel már új hajtások is megjelennek majd a növényeken, ezért érdemes őket tartóikkal együtt a fényre vinni – fontos, hogy ne közvetlen, világos napfénybe helyezd őket, mert az megégetheti a puha, gyenge hajtásokat. Ha az új hajtások már több centisre nőttek, akkor egy kis trágyával is megtámogathatod őket. Ez után elkezdheted kiszoktatni őket. Az ilyen átteleltetésre alkalmas növények a banánfa, begónia, angyaltrombita, kanna, tarkalevél, és a puha díszfüvek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


cianózis (cyanosis)

a —>vér hiányos oxigéntelítettsége (vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel)... Tovább

acélosság

a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem