Minden a pávatartásról - érdekességek és hasznos tanácsok

hirdetes

A pávatartás rejtelmei – Hasznos tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A pávatartás titkai

A pávák gondozása - Menedék

A pávákat koruk alapján kell elszállásolni, illetve a szerint, hogy milyen célból tartod őket. Ha például kifejezetten tenyészteni szeretnéd páváidat, akkor több helyre lesz szükségük, mert a kakasok hosszú farktollakat növesztenek maguknak, amiket edzeniük kell. Egy tenyésztésre szánt pávaól 2,1m magas és 3m széles. Fontos, hogy pávaóladnak valamilyen teteje is legyen, különben vagy ők repülnek majd ki belőle, vagy a ragadozók kapkodják ki onnan páváidat.

Ha van tyúkólad és kifutód, akkor ellenőrizd, hogy megfelelően véd-e a ragadozók elől – ez után készíts egy tízszer biztonságosabb élőhelyet páváid számára. Akárcsak a tyúkoknak, a páváknak is szükségük van jó néhány ülőre. Ezek legalább másfél méterre legyenek a talajtól, és ügyelj rá, hogy ne lekerekített ülőket használj, mert ezeken a pávák lábai könnyebben fagykárokat szenvedhetnek a téli hidegben (akárcsak a tyúkoknál).

hirdetes

A páváknak nincs szükségük külön fészekrakó boxokra, de fészekrakó területeket ki kell alakítanod számukra. Ezek a madarak a talajon fészkelnek, tehát kialakíthatsz nekik néhány erre alkalmas részt egy jó adag szalmából. Ügyelj azonban rá, hogy ne csináld őket túl magasra nekik. Minél több helyet tudsz biztosítani páváidnak a minimumon túl, annál jobb. A legtöbb kakas harciassá válhat egymással, ha túl szűk helyen kell osztozniuk. Felnőtt pávánként nagyjából 10 négyzetméternyi helyre lesz szükséged.

A pávacsibék keltetése és felnevelése

A pávatojásokat beszerezheted tenyésztőktől és persze saját páváidtól is. Ha saját pávatojásokat szeretnél kikeltetni, akkor készülj fel rá, hogy ez hosszabb folyamat lesz, mintha tyúktojásokkal próbálkoznál. A folyamat nagyjából 30 napot vesz majd igénybe, és a pávatojásoknak végig 37-38°C között kell lenniük, miután a tojók lerakták őket. A pávatojások kikeltetéséhez használhatsz szabványos keltetőket, de előfordulhat, hogy kotlós tyúkjaid vagy kacsáid is magukra vállalják majd ezt a feladatot.

hirdetes

A pávák nagyjából 4-12 tojást tojnak egyszerre, és évente 1-2 alkalommal válnak kotlóssá. A pávacsibék gyorsan fejlődnek, és már kikelésükkor is tollak fedik a testüket. Egy héttel a kikelésük után már repülni is képesek, de persze még jó ideig biztonságos helyen kell tartanod őket, akárcsak a tyúkok csibéit.

A legnagyobb különbség a pávák és más madarak keltetése között a párzási időszak időzítése. A páváknál ez általában márciusban kezdődik és augusztusban ér véget, tehát nem tart egész évben. Érdemes továbbá észben tartani, hogy a tojó pávák kétéves korukig nem tojnak tojásokat.

Sabine Löwer képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-02-09

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

Napjainkban a kutyák és a macskák mellett egyre inkább népszerűbb az olyan állatok tartása is, mint a mini malacok, lovak vagy szarvasmarhák, tehenek.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)

a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozik; őse az üregi nyúl, amelynek háziasítása az... Tovább

biológiai produkció

az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés