Mohák elleni megoldások - tudj meg mindent Te is a kertedben található mohákról

hirdetes

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mohásodás ellen eredményesen

Mit jelent, ha mohás a kert?

Ha a kertben mohával találkozol, akkor az valamilyen súlyos talajproblémára (ezekből az előbb soroltunk fel párat) utal, ami külső beavatkozást igényel majd. Azonban ahhoz, hogy hatékonyan tudd orvosolni a fennálló problémát, először is meg kell állapítanod a mohásodás okát. Ez lehet egyszerű vagy nehezebb feladat is. Elképzelhető, hogy van egy mohás hely kertedben vagy udvarodon, ami nagyon árnyékos, és nehezen tűnik el a víz belőle esőzés vagy öntözés után.

Ezt könnyű szemmel is kiszúrni, azonban a túl magas pH értéket már kevésbé. Ha nem tudod megállapítani a problémát, akkor valószínűleg szakértői segítségre lesz szükséged. Mindebből az következik, hogy ha csak simán megpróbálod felszedni a mohát, akkor azzal jó eséllyel csak átmenetileg szabadulsz meg tőlük – a kiváltó probléma továbbra is megmarad. Ezt a problémát kell orvosolnod, ha hosszútávon szeretnéd távol tartani a mohákat kertedből!

hirdetes

Mi a megoldás a mohaproblémákra?

A moha agresszívan terjed és sok fejfájást okozhat, de szerencsére nem lehetetlen megszabadulni tőle. A megfelelő kezeléssel kiirthatod a mohát a portáról, és megakadályozhatod, hogy újra visszatérjen oda. Ehhez meg kell szüntetned azokat a körülményeket, amelyek ideálissá tették kertedet a mohák számára.

A gyepgondozással foglalkozó szakemberek gyakran javasolják a vas(II)-szulfátot javasolják, amellyel gyorsan és hatékonyan lehet megszabadulni a moháktól, biztonságos és olcsó kezelést kínálva ezzel az egyik legnagyobb kerti problémára. A vas(II)-szulfát egy vízben oldódó gomba- és gyomirtó szer, amely segít megváltoztatni a talaj pH értékét, egyrészt elpusztítva a mohákat, másrészt pedig egészséges növekedési körülményeket előteremtve más növények számára

hirdetes

A vas(II)-szulfát azért olyan népszerű a mohák ellen, mert nem veszélye más növényekre nézve, könnyedén alkalmazható, és nem is kifejezetten drága, így remek megoldást kínál a talaj hosszú távú károsítása nélkül. Persze a pH értéken kívül más olyan jellemzői is lehetnek a talajnak, amelyek miatt megindulhat a mohásodás – például lehet, hogy túl sűrű, nem vezeti el jól a vizet, vagy nem kap elegendő napfényt. Fontos azt is megjegyezni, hogy a mohák rendkívül jól képesek alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez, ezért hacsak nem tökéletese minden tényező (vízelvezetés, napfény, pH érték, stb.), akkor jó eséllyel még egy alapos vas(II)-szulfát kezelést követően is visszatérnek majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-01-28

Mitől pusztul el a gyep télen? – A téli elhalás kezelése

Ha a tavasz beköszöntével csúnya, elhalt foltokat veszel észre gyepeden, akkor most megmutatjuk, hogy mi okozhatja ezeket, és mit tehetsz ilyenkor!

További cikkek ebben a témában


búza vegyszeres gyomirtása

legfontosabb hatóanyagai a hormonhatású vegyületekhez tartozó MCPA, 2,4—D és diklórprop... Tovább

vakonddrénezés

a ->talajcsövezés egyik hagyományos módja, amikor a szivar alakú, ún. vakondekével a talajba... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert