Így legyen meseszép gyeped - így gondozd azt megfelelően

Meseszép gyepet szeretnél? Most eláruljuk annak titkát!

TK, SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Meseszép gyep

Tüntesd el a kopasz foltokat


Fontos, hogy gyepünkkel kapcsolatban megszüntessük a kopasz foltokat – ez pedig gyakori szépséghiba a pázsittal kapcsolatban. Nem elég, ha ezekre a fűtlen területekre fűmagot szórunk, hiszen azt az eső és a szél is könnyedén le tudja mosni, vagy éppen el tudja fújni. Az is lehetséges, hogy a madarak fogják majd felszedegetni.


Ugyanakkor van egy remek megoldás, amivel ezek a problémák elkerülhetőek – keverj össze egy nagyobb vödörben trágyát, virágföldet, valamint a fűmagokat. Öntözd meg a keveréket, hogy nedves legyen. Fedd le ezzel a masszával a kopasz területeket, majd lapítsd le azt. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy nem fog majd sérülni a fűmag, senem elkallódni. Fokozottan érdemes ugyanakkor arra odafigyelni, hogy ezek a területek állandóan nedvesek legyenek.


Fontos a megfelelő öntözés 


Fontos, elsősorban a melegebb, nyári időszakban a rendszeres locsolás – ekkor gyepünknek ugyanis 3 – 4 naponta érdemes 15 – 20 liter vizet biztosítani négyzetméterenként!


Ez a vízmennyiség ugyanakkor nagyon meg tudja emelni a vízórát, így nem árt, ha kialakítunk kertünkben egy kisebb kutat, esetleg összegyűjtjük az esővizet, ezzel is csökkentve a költségeket. 


Arra is oda kell figyelni, hogy mikor végezzük majd el az öntözést – erre általában hajnalban vagy naplemente után kerítsünk majd sort, amikor is a párolgás jelentősen kisebb. Fontos az is, hogy ritkábban, de kiadósan öntözzük meg fűszálainkat, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy mélyebbre gyökerezzenek, jobban ellenálljanak a szárazságnak.


A gyep táplálása


Mint minden növénynek a fűnek is szüksége van a megfelelő mennyiségű tápanyagokra – ez az esetében pedig nitrogén, foszfor és kálium.


Táplálásával kapcsolatban ugyanakkor nem ajánlott műtrágyákat használni – ezek hosszútávon képesek megölni a talajtakaró mikroorgazmusokat, amik a talajt élővé teszik. Preferáld a szerves tápokat, melyek nem csak segítik, de akár pótolják is majd őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-21

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Ismerd meg jobban!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diploid sejt

olyan sejt, amelynek kromoszómáiból két azonos sorozat állítható össze. A testi sejtekre... Tovább

kerekrepkény-mérgezés

lóban, ritkábban szarvasmarhában fordul elő a növénynek mérgező mennyiségben zölden való... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés