Télen tilos kint tartani a kutyákat

hirdetes

Az új törvény értelmében tilos a kutyák kint tartani télen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kutyákat nem lehet a szabadban tartani

A világ számos pontján a kutyákat kint szokták tartani a hidegben, sok esetben még meg is kötik őket a nap 24 órájában. Svédországban, és az Egyesül Államokban is úgy tartják a kutyákat, hogy oda mehetnek egész nap, ahova csak akarnak. Manapság viszont nagyon sok állattulajdonos gondolja úgy, hogy a háziállatoknak a lakásban van a helyük, és csak sétálni engedik ki őket.                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                

Az állatszerető emberek között komoly reakciókat váltott ki az, hogy léteznek olyan kutyák, akik egész nap kint vannak, teljesen mindegy, hogy milyen hideg van. Éppen ezért Pennsylvaniában megérkezett egy új rendelkezés, melynek értelmében a kutyákat nem lehet kint tartani a nagy hidegben! A tél beköszönte előtt döntöttek úgy az amerikai államban, hogy ezt egy törvény keretein belül megfogalmazzák, ez a törvény pedig megvédi a kutyákat.                                                                                                         

hirdetes

                                                                                                        

A törvény mindenki számára teljesen egyértelmű: abban az esetben, ha a kinti hőmérséklet 0 fok alá süllyed, vagy 32 fok fölé emelkedik, a kutyákat nem lehet kint hagyni a szabadban, csak maximum 20 percre! Aki figyelmen kívül hagyja ezt a törvényt, elég magas pénzbírságra, súlyosabb esetben börtönbüntetésre is számíthat! A törvény üzen minden állattartónak: figyeljenek arra az év minden napján, hogyan bánnak a kis kedvenceikkel! 

Vannak olyan kutyafajták, amelyek bírják a hideget!


Ők azok, akik számára a benti élet igazi büntetés lenne. Általánosságban elmondható, hogy a szőrzet minősége, a kutya egészsége és a kedvenc kora is szerepet játszik a hidegtűrő fajtáknál. Egy egészséges, sem túl fiatal, sem túl idős kutya viszont gond nélkül tarthatja a kutyákra tökéletesen jellemző 38 Celsius-fokos átlagos testhőmérsékletet. Természetesen minél nagyobb az állat, annál jobban bírja a hideget, de vannak olyan kistestű kutyák is, amelyek a kertben, kint a kertben vészelik át a telet.       

Milyen kutyafajták hidegtűrőek?


A szibériai husky, az alaszkai malamut, a szamojéd, a nyugat-szibériai lajhár, az újfundlandi, valamint a különböző pásztor- és juhászkutyák mind nagytestű kutyák. A chihuahua, a shiba és az izlandi juhászkutya a közepes méretű fajták, míg a pomerániai miniatűr és a svéd juhászkutya a kis fajták közül kiemelkedik. Természetesen a lista még hosszan folytatható, ezért az első közös téli szezon előtt végezze el a házi feladatát, hogy megtudja, pontosan mire van szüksége kedvencének.  

hirdetes

Ne hagyd magára!Természetesen, ha éjszakánként eteted a kerti kutyádat, ez nem jelenti azt, hogy nem kell vigyáznod rá, és teljesen magára hagyhatod a hidegben. Íme néhány szükséges dolog, hogy kedvence boldog és egészséges maradjon!

1. Folyadék!Ilyen hűvös időben folyamatosan gondolnia kell arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot és ételt adjon kedvencének, különösen azért, mert az edénye nagyon gyorsan megfagy. Ezért a legjobb, ha langyos vizet kínálsz neki, így felgyorsíthatod a folyamatot, és biztosíthatod, hogy akkor sem marad víz nélkül, ha nem vagy otthon.

                                      

2. Egy biztonságos menedék neki is kell!


Adj neki egy védett búvóhelyet is, ahol átaludhatja az éjszakát, és elmenekülhet az eső vagy a hó elől. Nem kell semmilyen kiegészítő felszerelést beszerezni, ez lehet egy jól szigetelt kutyaház. Két-három hetente alapos takarításra van szükség, hogy a házban ne legyenek bogarak vagy élősködők.

3. Kerüld a sózást!

Ha ingatlanod járdája havas vagy jeges, és van kutyád, ne sózd meg, mivel ez nem tesz jót a  kedvenced lábának. A rendszeres langyos lábmosás ajánlott. Ellenőrizze a kutyája mancsai közötti szőrzet hosszát is, mert a hóban sétálva megfagyhat, és a kialakuló kis jéggolyók sebet okozhatnak.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-10

2023-ban a barkóscinege az év madara

A barkóscinegét választották a 2023-as év madarának az MME szavazásán, az év kétéltűje az alpesi gőte, a 2023-as év lepkéje pedig a fecskefarkú pillangó lett.

2022-12-13

5 tipp: Így tartsd kis kedvencedet biztonságban, és nyugalomban Szilveszterkor

A tűzijáték, a hangos zene és a zajok miatt a szilveszter stresszes lehet kedvenced számára ez az éjszaka. Mutatunk néhány tippet, neked és kiskedvencednek!

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

radioökológia

a —>bioszféra elemeire gyakorolt káros sugárhatásokkal (—>radioaktív sugárzás)... Tovább

hullaliszt

állati hullákból és élelmiszeripari hulladékokból előállított nagy fehérjetartalmú takarmány. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos