A legádázabb kerti kártevők - mutatjuk, hogyan védekezz ellenük

hirdetes

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kerti kártevők elleni védekezés

A kukoricamoly lárvája (Ostrinia nubilalis)

A kukoricamoly lárvájának kedvenc eledele – nem meglepő módon – a kukorica, de nem mond nemet az almákra, a babokra, a paradicsomokra, és a kardvirágokra sem. A lárvák a kukorica leveleit és rojtjait kezdik el rágcsálni, aztán ahogy növekednek, áttérnek szárakra és a csövekre is. Amellett, hogy ragacsos anyagot hagynak maguk után, meg is gyengítik a növényeket, és a kukoricák akár el is dőlhetnek miattuk.

Miről ismerhetők fel a kukoricamoly lárváit?

A lárvák nagyjából 2,5 cm hosszúak, fejük fekete, testük pedig átlátszó, krémszínű, és sötét pöttyök fedik.  A kifejlett molyok sárgásbarna színűek, és többnyire a nyári éjszakákon aktívak.

Hogyan szabadulj meg a kukoricamoly lárváitól

Fontos, hogy télire ne hagyj kukoricamaradványokat a talajon. Így vagy úgy, de szabadulj meg tőlük. A petefürkészek továbbra is a barátaid!

hirdetes

Csigák és házatlan csigák (Gastropoda)

A csigák és a házatlancsigák éppen olyan falánkak, amennyire lassúak. Számtalan fajtájuk létezik, és akár egyetlen éjszaka alatt képesek tönkretenni számos palántát is a kertben. Első sorban fűszerű és fiatalabb növényekre pályáznak.

Miről ismerhetők fel a csigák és a házatlancsigák?

Ezeket az állatokat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Általában esős, ködös napokon bújnak elő, hogy tönkretegyék az ember kertjét. Ha növényeid leveleit recésre rágta „valaki”, és/vagy nyálkás csíkokat látsz a talajon, akkor biztos lehetsz benne, hogy a csigák illetve a meztelencsigák állnak a pusztítás mögött. Nézz be a levelek és kövek alá és vizsgáld meg a kerítések alját is.

hirdetes

Hogyan szabadulj meg a csigáktól és a házatlancsigáktól

A csigák és házatlancsigák ellen több taktikát is érdemes bevetni. Az egyik legjobb módszer kézzel összegyűjteni őket, lehetőleg esténként, vagy kora reggel, amikor már/még nincs olyan meleg. Egy-két szorgalmas estét vagy hajnalt követően térj át a heti ellenőrzésekre. A csigák ellen is bevethetsz csapdákat és növényvédő barikádokat, na meg persze különféle organikus mérgeket is. Nem árt, ha különféle madarakat is a kertedbe csalogatsz, amelyek előszeretettel rabolják el a csigákat a növényekről. A holyvafélék (rovarok) szintén segítségedre lehetnek.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


takarmánykeverő, -kiosztó kocsi

rendszerint egytengelyes, rugózatlan felépítményű, ->traktor vontatású pótkocsi, amelyben... Tovább

tájrendezés

a —>táj különböző célokra való felhasználása érdekében végzett tevékenység. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Növénytermesztés Növényvédelem permetezés