A legjobb kártevőirtó madarak - így csalogasd őket Te is kertedbe

hirdetes

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

Szélesi Ferenc
Kártevőirtó madarak a kertbe

Kártevőirtó madarak - Ökörszem

Az ökörszemek pöttöm, barna madarak, amiket nem éppen egyszerű észrevenni. Ez nem véletlen, elvégre tollazatuk színét rejtőzködésre használják, ami különösen a téli hónapok során biztosít számukra védelmet.

Az ökörszemek rendkívül hatékony rovarvadászok, ráadásul még néhány gyomnak számító növény magját is felcsipegetik néha. Szívesen pusztítják a bogarakat, a hernyókat, a csigákat és a hangyákat is – hogy csak néhány sort idézzünk az étlapjukról. Télen szívesen fogadják a mogyoróvajjal bekent fenyőtobozokat és a csipegethető madáreledelt is.

Az ökörszemek nem válogatósak, ha a madárház kialakításáról van szó, de egy legalább 3,8cm-es átmérőjű nyílásra van szükségük, hogy beférjenek rajta. Viszonylag jól viselik az emberek közelségét, így előfordulhat, hogy az épületek apró nyílásaiban alakítják ki fészkeiket. Külön érdekesség, hogy a hím ökörszemek gyakran több fészket is elkezdenek építgetni, hogy a nőstény kiválaszthassa közülük a neki megfelelőt.

hirdetes

Kártevőirtó madarak - Harkály

A harkályok, vagy „fakopáncsok” egyszerre lehetnek áldások és átkok is. Kétségtelen, hogy segítenek a kerti kártevők ritkításában, de hajlamosak lehetnek olyan fafelületeket is kilyuggatni, amiket nem lenne szabad. Ezek a madarak egész évben egy adott területen maradnak, ha azt megfelelőnek találják, és még télen is találkozhatsz velük. Egy jó búvóhellyel, egy könnyedén elérhető vízforrással és egy résszerű fészekrakó hellyel vagy madárházzal ideális körülményeket alakíthatsz ki számukra.

hirdetes

Kártevőirtó madarak - Veréb

A házi verebek általában az emberek közvetlen közelében élnek, és főleg reggelente illetve esténként vadásznak. Persze ha alkalmuk adódik, akkor nap közben is lecsapnak egy-egy finom lehetőségre (például egy falatra az őrizetlenül hagyott tányérodon). A verebek igyekeznek úgy lerakni tojásaikat, hogy azok akkor keljenek ki, amikor a legtöbb rovart kapkodhatják el fiókáiknak. Ez azt jelenti, hogy akkor a legaktívabbak, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. És akkor nézzük, mit tehetünk azért, hogy a kertbe csalogassuk őket, a következő oldalon ezt mondok el nektek! 

Jack Bulmer képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-07

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. Hogyan tehetünk a karácsonyfa tűlevél hullása ellen?

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-12-07

Legjobb kosár ötletek karácsonyra – Mutatjuk milyen kosarak készíts ajándékba!

Népszerű hagyomány, hogy a karácsonyi kosarakat készítünk tökéletes ajándék gyanánt. Az ételektől és italoktól kezdve az apró ajándékokig és luxuscikkekig.

2022-12-07

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnep középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett

2022-12-07

A Tokaj-Hegyalja Egyetem nem mindennapi borász képzéssel került fel a világtérképre

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el a sárospataki campuson borászképzés folyik.

2022-12-07

5 legjobb program decemberre, ha elkerülnénk a zsúfolt adventi vásárokat!

Ugyan ebben az évben visszafogottabb ünnepségeket és karácsonyi készülődést a fővárosban is, így is akad bőven hely, ahol hangolódhatunk az ünnepekre.

2022-07-24

15 varázslatos érdekesség a lovakról, amit valószínűleg Te sem tudtál

A lovak igazán különleges állatok: robosztusak, mégis kecsesek, egyszerre barátai és hű segítői az embernek. Most 15 érdekességet gyűjtöttünk a lovakról!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

kéntartalmú gombaölő szerek

a legrégebben használt növényvédő szerek; alkalmazásukat megkönnyítette, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek