Minden, amit a dinnyetermesztésről tudni érdemes

Minden a görögdinnye termesztéséről

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Görögdinnye termesztése

A dinnyék nem véletlenül sokak kedvenc gyümölcsei. Ezek a hatalmas, kívül zöld, belül piros finomságok nem csak ízletesek, de tele vannak vitaminokkal és más fontos tápanyagokkal is. Habár a dinnyéknek többféle fajtája is létezik, lényegében mindegyik számára ugyan olyan termesztési körülmények ideálisak. Ahogy a tökfélék családjának többi tagjai, úgy a dinnyék is indáról nőnek. 

Megfelelő körülmények a dinnyék számára

Ha azt szeretnéd, hogy dinnyéid gyorsan és egészségesen növekedjenek, akkor igyekezz meleg körülményeket biztosítani nekik, lehetőleg mindig napos helyen. Nagy vízigényük miatt rendszeres és bőséges öntözést igényelnek. Ezeken kívül néhány egyszerű általános tápanyagra lesz szükségük, hogy magabiztosan fejlődhessenek. Mivel a dinnyéket sokkal egyszerűbb melegebb éghajlatokon termeszteni, ezért fontos, hogy még az ültetés előtt tisztában légy a rendelkezésedre álló talaj hőmérsékletével. 

A talaj előkészítése

Ha azt szeretnéd, hogy dinnyéid az első pillanattól kezdve ideális körülmények között fejlődhessenek (legalább is a talaj szempontjából), akkor néhány fontos előkészületi lépésre lesz szükséged. Először is forgasd át egy ásóval, majd adj hozzá komposztot, műtrágyát és alkalmazz talajtakarót is. A dinnyéket (akár palántákat, akár magvakat használsz) a talajon kialakított kis földdombocskákba kell elültetni. Egy-egy dombba 3-5 mag kerüljön, 2,5 cm mélyre és nagyjából 5 cm távolságra egymástól. Ha palántákat használsz, akkor is 5 cm-re ültesd őket egymástól.

Magvak vagy palánták?

A dinnyék mind magvakról, mind pedig palántákról nevelhetők. Szerencsére a dinnyék termesztése igen egyszerű, így nem számít igazán, hogy melyik módszert választod. Sokkal inkább az fontos, hogy hová helyezed őket – napos, meleg helyre. A megvásárolt, majd elfogyasztott dinnye magjaival viszont ne próbálkozz, mert azok bizonyára hibridek, vásárolj inkább gazdaboltban kapható vetőmagot! 

Öntözés

Nagy vízigényük miatt az öntözés a dinnyetermesztés egyik legkritikusabb része. Ültetés előtt győződj meg róla, hogy a talaj rendesen át legyen nedvesítve, ültetés után pedig kétnaponta öntözd meg növényeidet. Nyáron több vízre lesz szükségük – ilyenkor nagyon fontos, hogy a talaj ne száradjon ki alattuk teljesen.

További tudnivalók

Ne felejtsd el háromhetente műtrágyával táplálni növényeidet a tenyészidőszak alatt. Ezzel biztosíthatod, hogy hosszútávon eredményesebb legyen a termésük. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem-e támadták meg dinnyéidet fertőzések vagy kártevők. Ezekre árulkodó jelek a lyukas levelek vagy a foltokban megjelenő színelváltozások. A fertőzés- és kártevőproblémákat csak természetes módszerekkel ajánlott megoldani, tartózkodva mindenféle vegyszertől. Ha mindent jól csinálsz, akkor dinnyéid egészséges, ízletes terméseket hoznak majd

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kazalmetsző (szénavágó)

Y alakúan kiképzett nyeles kéziszerszám: a kazalban tárolt szénafélék adagolására,... Tovább

kártétel-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a növényvédelmi beavatkozások gazdaságosságának... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs