Így tudsz könnyen chilit termeszteni

hirdetes

Így termessz chilit könnyen!

GE.
chilipaprika

Gondoltad volna ezt a chili termesztésről?

Habár általában zöldségnek nevezik őket, az összes paprika – beleértve a chilit is – valójában gyümölcs. A gyümölcsök magokat tartalmaznak, és egy növény virágából nőnek ki. Ez aztán igazán lenyűgöző! 
Termesztési tipp:
A legtöbb chili paprika akkor érzi magát a legjobban, ha meleg talajba ültetik. Ha a közvetlen földbe akarnád ültetni, várd meg, amíg a környezeti hőmérséklet magasabb lesz és elmúlt a fagyveszély. Erre alkalmas idő lehet a tavasz vége, nyár eleje! Ugyanis, a hideg visszafoghatja a termést! 

Fontos tudnod a chiliről: 

Minél korábban veted el a chilit, annál több ideje van a növényeknek egészséges gyümölcsöket termelniük a vegetációs időszak végére, vagyis a nyár végére. Fontos információ, hogy a legerősebb chili paprika termesztési ideje a leghosszabb. Ha növényed a beltéren indítanád, kezdd legalább 6-8 héttel az átlagos végső fagynapja előtt.

hirdetes

Ezek az első lépések a chili termesztésnél:

Vesd el a chili magokat, a kezdő talajkeverékbe.
Helyezd az újonnan ültetett chili magokat meleg helyre, mivel szeretik a meleget.
Amint a paprika magok kicsíráznak, tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, és gondoskodj arról, hogy olyan helyen maradjanak, ahol sok fényhez jut. (Ez rendkívül fontos a növény fejlődéséért)
Ha a palánták elég nagyok ahhoz, hogy károsodás nélkül kezeld őket, akkor átültetheted a növényeket egy kertbe; általában az áprilisi-májusi nap környékén. (Itt még ügyelni kell az esetleges fagyra is!)

Ha talajban szeretnéd látni a chilidet

Ha közvetlen földben termeszted a chili paprikát, győződj meg arról, hogy valamilyen szerves komposztot kevertél bele a talajba, mivel ezzel termékenyebbé teszi a talajt, ami javítja növények egészségét. Fontos, hogy egymástól körülbelül 60 cm távolságra kell ültetni őket. A sorok között körülbelül 50 cm-nek kell lennie. Amint a növények teljes érésüket elérik, körülbelül 3 méter magasak lesznek fajtától függően.

hirdetes

Így öntözd


A chili szereti az egyenletesen nedves, jó vízelvezető talajt. A chili paprika annyira szereti a vizet, mint a napot és a meleget, ezért fontos, hogy a talaj nedves maradjon, és nagyon sok fény érje. Kerüld a túlöntözést, mivel a túl sok víz elrohaszthatja a növényeket, ezért ügyelj a túlzott öntözés elkerülésére is. Egyszóval találd meg az ’’ arany középutat” .

Tápozás

Az egészséges paprika termesztéséhez a növényeket meg kell műtrágyázni. A kereskedelemben előállított paradicsom műtrágya jól fog működni a chili paprika növényeknél, csakúgy, mint a komposzt és a jól elrothadt trágya is. A chilihez általában elegendő egy tisztességes 5-10-10 -es műtrágya.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vírusok

Sejtes szerkezettel nem rendelkező, önálló életre képtelen makromolekuláris rendszerek,... Tovább

kereset

a dolgozók meghatározott időszak - ált. egy év - alatt munkával szerzett jövedelme; a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés