Fűszersó készítése házilag

Házilag készítjük a legtökéletesebb fűszersót – RECEPT!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Házilag készíthető fűszersó

Egy alapvető házi fűszersó elkészítése

Egy alapvető házi fűszersóhoz nem lesz szükséged másra, mint három bögrényi friss fűszerre és fél bögre nagy szemű sóra. Először is alaposan mosd át a fűszereket, és távolíts el belőlük minden kemény szárat illetve elszíneződött részt. Ez után hagyd, hogy alaposan megszáradjanak. Helyezd a tiszta fűszereket egy vágódeszkára, majd vizsgáld meg őket még egyszer, hogy ne legyenek köztük kemény szárak.

Ezeket egy éles késsel távolítsd el róluk, hogy ne okozz felesleges károkat a levelekben. Keverd össze a fűszereket és a sót egy tálban. Össze is darálhatod őket, hogy még jobban elkeveredjenek egymással. Ezt megteheted egy késsel vagy egy turmixgéppel is. Turmixolás esetén ügyelj rá, hogy csak rövid szakaszokban turmixold a sót a fűszerekkel: egy durva állagú keverékre van szükséged, nem krémre! Erre kézi keverésnél és aprításnál is figyelj oda, habár így nehezebb túllőni a célon.

Tekintve hogy friss fűszereket használsz, a keverék kissé nedvessé válhat, ahogy aprítás és keverés közben kiengedik magukból a nedveiket. Terítsd szét a fűszeres sót egy tepsin és hagyd, hogy a szabad levegőn száradjon jó néhány órán keresztül. Ha sietni akarsz, akkor a sütőbe is behelyezheted, ahol a legalacsonyabb hőfokon kell majd melegítened egy órán keresztül.

Ha mindez megvan, nincs más dolgod, mint egy befőttesüvegbe vagy más zárható, fertőtlenített tárolóba önteni házi fűszersódat. Ezután helyezd hűtőbe 10 napig – ez lehetővé teszi, hogy az ízek összeérjenek egymással. Ehhez érdemes naponta legalább egyszer alaposan felrázni az üveget, hogy még jobban összekeveredjenek az összetevők. Ezt a rázogatást csak az első 10 napban kell elvégezned.

A házi fűszerső ez után 6 napig őrzi meg szavatosságát hűtőben, vagy egy hűvös, sötét kamrában. Remélem, hogy megtetszett nektek a fűszersó készítésének lehetősége, és kipróbáljátok – nem fogtok csalódni benne! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

betain

a fiatal ->cukorrépalevélben, a ->melaszban levő, az egyik fehérjeképző ->aminosavból, a... Tovább

epekő

az epeutakban és az epehólyagban epepangás, gyulladás, anyagforgalmi zavar során az —>epe... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek