Növénytermesztés függőkosárban

hirdetes

Minden, amit a függőkosaras növénytermesztésről tudni kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Függőkosaras növénytermesztés

Készítsd elő a cserepeket

A cserepeket lényegében majdnem pont úgy kell előkészítened a függőkosarakba a zöldségek és gyümölcsök számára, mintha virágokat szeretnél ültetni beléjük. Jó vízelvezetésre lesz szükséged, és a súly csökkentése érdekében könnyű talajkeverékre, nem pedig sűrű kerti talajra. Persze fontos az is, hogy a növények számára megfelelő méretű kosarat és/vagy cserepet használj.

A nehezebb, nagyobb növények erősebb, mélyebb gyökérzetet eresztenek, így ezekhez egy 20 literes tárolót (például vödröt) javasolt használni. Töltsd fel cserepes növények számára összeállított talajkeverékkel, majd fúrj lyukakat az oldalába és az aljába a vízelvezetés biztosítása érdekében. A növények méretétől függően akár több különböző példányt is ültethetsz egy tartóba, de légy óvatos, nehogy túlzsúfold őket. A nagy tápigényű növényeket (például paprikák vagy paradicsomok) érdemes egyenként ültetni.

hirdetes

Táplálás és öntözés

A növénytartókban (akár felfüggesztett, akár nem) nevelt növények számára létfontosságú a megfelelő tápanyag-utánpótlás biztosítása, hiszen egy cserépben lényegesen kevesebb természetes tápanyaghoz juthatnak, mint a kertben termesztett társaik. Általánosságban a rendszeres táplálás gazdagabb virágzást és termést eredményez. Ha paradicsomokat, vagy más kalciumkedvelő növényeket ültetsz, akkor ezt az elemet például tojáshéjakkal is pótolhatod a talajban. Rengeteg házi műtrágya-keverék készíthető, amik biztosítják az erős, egészséges növekedést, ezek összetétele pedig a táplálni kívánt növénytől függ majd.

hirdetes

Az Epsom sós házi növénytáp például kiváló a magnéziumot kedvelő növények, például a paradicsomok és a paprikák számára. Ezt igazán könnyedén elkészítheted házilag: keverj el egy evőkanálnyi Epsom sót egy 3,8 liter vízben, és havi egy alkalommal öntözd meg vele magnéziumra éhező növényeidet. Egyes növények akár napi több (sima vizes) öntözést igényelhetnek, hiszen csak annyi nedvesség áll a rendelkezésükre, amennyit saját kezűleg adsz nekik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Hatvani Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hatvan Balassi Bálint út 2. 3000 Magyarország Tovább

lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés