Növénytermesztés függőkosárban

Minden, amit a függőkosaras növénytermesztésről tudni kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Függőkosaras növénytermesztés

Készítsd elő a cserepeket

A cserepeket lényegében majdnem pont úgy kell előkészítened a függőkosarakba a zöldségek és gyümölcsök számára, mintha virágokat szeretnél ültetni beléjük. Jó vízelvezetésre lesz szükséged, és a súly csökkentése érdekében könnyű talajkeverékre, nem pedig sűrű kerti talajra. Persze fontos az is, hogy a növények számára megfelelő méretű kosarat és/vagy cserepet használj.

A nehezebb, nagyobb növények erősebb, mélyebb gyökérzetet eresztenek, így ezekhez egy 20 literes tárolót (például vödröt) javasolt használni. Töltsd fel cserepes növények számára összeállított talajkeverékkel, majd fúrj lyukakat az oldalába és az aljába a vízelvezetés biztosítása érdekében. A növények méretétől függően akár több különböző példányt is ültethetsz egy tartóba, de légy óvatos, nehogy túlzsúfold őket. A nagy tápigényű növényeket (például paprikák vagy paradicsomok) érdemes egyenként ültetni.

Táplálás és öntözés

A növénytartókban (akár felfüggesztett, akár nem) nevelt növények számára létfontosságú a megfelelő tápanyag-utánpótlás biztosítása, hiszen egy cserépben lényegesen kevesebb természetes tápanyaghoz juthatnak, mint a kertben termesztett társaik. Általánosságban a rendszeres táplálás gazdagabb virágzást és termést eredményez. Ha paradicsomokat, vagy más kalciumkedvelő növényeket ültetsz, akkor ezt az elemet például tojáshéjakkal is pótolhatod a talajban. Rengeteg házi műtrágya-keverék készíthető, amik biztosítják az erős, egészséges növekedést, ezek összetétele pedig a táplálni kívánt növénytől függ majd.

Az Epsom sós házi növénytáp például kiváló a magnéziumot kedvelő növények, például a paradicsomok és a paprikák számára. Ezt igazán könnyedén elkészítheted házilag: keverj el egy evőkanálnyi Epsom sót egy 3,8 liter vízben, és havi egy alkalommal öntözd meg vele magnéziumra éhező növényeidet. Egyes növények akár napi több (sima vizes) öntözést igényelhetnek, hiszen csak annyi nedvesség áll a rendelkezésükre, amennyit saját kezűleg adsz nekik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


tarkósipoly

A tarkótájék zúzódása,fertőződése és a környező szövetek (nyálkatömlő,tarkószalag... Tovább

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés