A füge metszése – Minden, amit tudni kell a füge tavaszi metszéséről szakértői tanácsokkal

hirdetes

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden a füge metszéséről

A füge metszése – Mikor kell elvégezni a füge metszését? 

Először is nézzük, hogy mikor hozza fenséges gyümölcseit a füge! Az első termés július végén szüretelhető, az áttelelt vesszőkön érik be, azonban napfényes, hosszú őszökön van lehetőség arra, hogy a második termés is beérjen, ezeket októberben, a szőlő szüretével egyidejűleg lehet betakarítani. A füge gyümölcse félérett vagy éretlen állapotban tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű, éppen ezért ügyelni kell arra, hogy csak teljesen éretten szüreteljük. Az érett füge puha, kellemes zamatú és mézédes, azt még fontos megjegyezni, hogy csak pár napig lehet eltartani. 

A füge metszése – Az időpont megválasztása

Azt már tudjuk, hogy mikor érik a füge gyümölcse, ebből már sejthető az is, hogy mikor végezzük el a füge metszését. Tavasz kezdetén már ajánlott elvégezni a füge metszését – akkor, amikor még nyugalmi állapotban van a növény. Ekkor, ha még esetlen jön egy nagyobb lehűlés, kisebb kárt fog szenvedni a fügénk, és könnyebben fog regenerálódni is. 

hirdetes

A füge metszése – Tudnivalók a metszéshez

Az éves vesszőkön tavasz végén, általában már május közepén elkezdenek kinyílni a rügyek, amikből később kifejlődik a körtealakú termés. Már ezt is tudjuk, ebből pedig adódik, hogy figyelni kell arra, hogy a bimbókkal teli ágakat ne vágjuk le! Fontos tudni azt is, hogy a fügének tejnedve van, ami bőrirritációt okozhat, ezért érdemes kesztyűt húznunk a gondozása során. 

hirdetes

A füge metszése – Hogyan végezzük el a metszést?

A füge meleg-, és napfényigényes, ezért a forma kialakításakor törekedni kell arra, hogy a minél jobban elálljon a növény közepétől az ágrendszere. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy levágjuk a középső sudárhajtást, mégpedig olyan magasságig, ahol az elágazódási pontot ki szeretnénk alakítani. A cél mindenképpen az legyen, hogy körbe helyezkedjenek el az ágak, azt viszont ne hagyjuk, hogy nagyon szélesen álljanak el a füge közepétől, mert akkor könnyen letörhetnek. Ezzel nemcsak azt érjük el, hogy a napsugarak kellőképpen kifejtsék hatásukat, hanem azt is, hogy a szél könnyebben átjárja a növényt, így kevesebb betegséget fog elkapni. 

A füge metszése – További tanácsok

Ha megvagyunk a forma kialakításával, akkor folytassuk a füge metszését. A fagykárt szenvedett vesszőket, az öregebb ágakat, az elszáradt növényi részeket, gyümölcsmúmiákat távolítsuk el. A metszés helyén mindig új hajtások növesztésére serkentjük a fügét, ezért mindig megújuló, erőteljes növénnyel fogunk találkozni a kertben. Remélem, hogy mindent megtudtatok, amire szükségetek lesz a füge metszésével kapcsolatban, kérlek titeket, segítsétek munkánkat egy szavazattal! 

Mindent megtudtál a füge metszésével kapcsolatban?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

ellés

az a folyamat, amelynek során, a —>vemhességi idő elteltével, a magzat a magzatburkokkal,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert