Érett-e a paradicsom? Mostani segítségünk leginkább színtévesztőknek szól!

hirdetes

Segítség színtévesztőknek – Így állapítsd meg, hogy érett-e a paradicsom!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Állapítsuk meg színtévesztőként, hogy érett-e a paradicsom

Érett-e már a paradicsom? - Textúra

Ha lehetőséged adódik, fogj az egyik kezedben egy éretlen szem paradicsomot, a másikban pedig egy érettet (természetesen ugyan abból a fajtából). Érezni fogod, hogy más a tapintásuk. Az éretlen paradicsom nagyon feszesnek, keménynek érződik majd, míg az érett valamivel puhább lesz, amikor óvatosan megnyomkodod. Légy gyengéd, hiszen nem az a cél, hogy összenyomd őket – csupán érezd a különbséget a kettő között.

Mint fentebb olvashattad, az érett paradicsomokban sokkal több a víz, és ez általában az indák lehajlásán is meglátszik. Ez a súlykülönbség nem feltétlenül érződik annyira a kézben, de a plusz víztartalom miatt az érett paradicsomok mégis teltebbeknek érződnek majd. Az érett paradicsomok héja továbbá jelentősen megvékonyodik az éretlenekhez képest.

hirdetes

Az éretlen paradicsomok héja vastagnak és keménynek érződik, mintha egy védőburok lenne a termés körül. Az érett paradicsomokat sokkal könnyebb felvágni, mert vékony héjuk van. Érdemes közelről is megvizsgálni a paradicsomok héját. Az éretlen paradicsomok héja matt, és nem igazán veri vissza a fényt.

hirdetes

Még maga a textúra is durvább lehet. Az érett paradicsomok héja fénylik, és már-már nedvesnek tűnhet, a fényviszonyoktól függően. Mindezt akkor is alkalmazhatod, ha nem vagy színtévesztő, csak szeretnél megbizonyosodni a paradicsomok érettségéről – például ha válogatod őket, vagy éppen sötétebb fényviszonyok között szüretelsz.

Érett-e már a paradicsom? - A szüretelés

Bizonyára észrevetted már, hogy egyes paradicsomok egy apró mozdulat után is a kezedben maradnak, mikor hozzájuk érsz a palántán, míg mások határozott ráncigálásra adják csak meg magukat. Bármilyen színű paradicsomokat is termesztesz, és függetlenül attól, hogy látod-e ezeket a színeket, biztos lehetsz benne, hogy megérettek, ha különösebb erőfeszítés nélkül le tudod húzni őket az indákról. Persze ne járd körbe minden palántádat, és rángasd meg az összes paradicsomot rajtuk csak azért, hogy ellenőrizd az érettségüket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

Paradicsomlekvár készítésének menete, nézd meg te is, hogy készül az isteni finom paradicsomlekvár! Imádni fogod te is a mennyeien finom paradicsomlekvárt!

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, egyáltalán érdemes-e? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

2020-09-12

Fantasztikus ötlet – Savanyított cseresznyeparadicsom készítése

Készítsetek ti is saját kezűleg savanyított cseresznyeparadicsomot, fantasztikus csemege lesz még a téli napokon is! Nézzük, hogy készül a tökéletes savanyított cseresznyeparadicsom!

2020-08-14

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Sokan küldtek üzenetet nekünk azzal kapcsolatban, hogy nem érik a paradicsom. Mostani cikkemben elmondom, miért nem érik a paradicsom és mit tehetsz ilyenkor!

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

További cikkek ebben a témában


idegrendszer

a soksejtű állatokban az ingerület vezetésére és feldolgozására, a szervek, szervrendszerek... Tovább

Elixxir (RH 0319)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Paradicsom