Az egres metszése – Hasznos információk az egres metszéséről

hirdetes

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden, amit tudni érdemes az egres metszéséről

Az egres metszése – Tudnivalók metszés előtt

A legfontosabb tény az, hogy a metszést nem mulaszthatjuk el, mivel nagyon fontos, és látványosan megtérül, az új idényben sokkal nagyobb, és több termésben lesz részünk! Metszés előtt érdemes tudni, hogy az egres az idősebb ágain hozza a gyümölcsöket, nem pedig az új hajtásokon – ebből adódóan soha ne metsszük vissza a növényt túlzottan, mert különben nem lesz elég termésünk. 

Az egres metszése – Mik is azok a termőágak?

Fontos, éppen ezért körültekintő odafigyelést igényel az egres tavaszi metszése. Ugye, azt már tudjuk, hogy az idősebb ágakon jön a sok-sok gyümölcs, de melyek is ezek? Az idősebb részeket arról ismerhetjük fel, hogy fásabbak, igazából egy kurta kis ágrész, ami rüggyel rendelkezik. 

hirdetes

Az egres metszése - Mikor kell elvégezni a metszést? 

Az időpont nagyon fontos, ezért szántam ennek külön bejegyzést: érdemes február végén-március közepén elvégeznünk ezt a műveletet, legkésőbb március végén keríthetünk sort rá. Amit még érdemes tudni az időponttal kapcsolatban az az, hogy mindenképpen fagymentes napot válasszunk! 

Az egres metszése – Mire kell odafigyelni? 

Arra kell törekednünk, hogy a levegős elrendezésben sok-sok termőrész legyen az egres bokrunkon. Éppen ezért a metszést mindenképpen a ritkítással kell kezdeni, így a korona megújulhat. A termőrészeket vágjuk vissza kissé, a gyengébb vesszőket pedig rövidre metsszük. Annak érdekében, hogy a bokor sűrű, kompakt megjelenésű legyen, a törzset egyharmad részben kell visszavágni, az ágakat pedig egynegyed részben. Minden olyan ágrészt el kell távolítani, ami a földre hajlana az érő gyümölcsök súlya miatt. Metszés során ügyeljünk arra, hogy a lisztharmattal fertőzött részek el legyenek távolítva teljesen. Egyúttal az elszáradt, elhalt, sérült ágaktól is szabaduljunk meg. 

hirdetes

Az egres metszése – Metszés utáni teendők

Ha végeztünk a metszéssel, akkor segítsük a növényt, hogy új erőre kapjon! Dolgozzunk szerves anyagot (érett trágyát, komposztot) a töve körül található földbe ásó segítségével, és már végeztünk is.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

NK Thermo (NX 3411 (SYNG 3))

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapja nem,... Tovább

maláta

a tisztított árpát áztatják, majd szérűn v. szekrényben csíráztatják; a kicsírázott... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Növénytermesztés Növényvédelem