Az egres metszése – Hasznos információk az egres metszéséről

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden, amit tudni érdemes az egres metszéséről

Az egres metszése – Tudnivalók metszés előtt

A legfontosabb tény az, hogy a metszést nem mulaszthatjuk el, mivel nagyon fontos, és látványosan megtérül, az új idényben sokkal nagyobb, és több termésben lesz részünk! Metszés előtt érdemes tudni, hogy az egres az idősebb ágain hozza a gyümölcsöket, nem pedig az új hajtásokon – ebből adódóan soha ne metsszük vissza a növényt túlzottan, mert különben nem lesz elég termésünk. 

Az egres metszése – Mik is azok a termőágak?

Fontos, éppen ezért körültekintő odafigyelést igényel az egres tavaszi metszése. Ugye, azt már tudjuk, hogy az idősebb ágakon jön a sok-sok gyümölcs, de melyek is ezek? Az idősebb részeket arról ismerhetjük fel, hogy fásabbak, igazából egy kurta kis ágrész, ami rüggyel rendelkezik. 

Az egres metszése - Mikor kell elvégezni a metszést? 

Az időpont nagyon fontos, ezért szántam ennek külön bejegyzést: érdemes február végén-március közepén elvégeznünk ezt a műveletet, legkésőbb március végén keríthetünk sort rá. Amit még érdemes tudni az időponttal kapcsolatban az az, hogy mindenképpen fagymentes napot válasszunk! 

Az egres metszése – Mire kell odafigyelni? 

Arra kell törekednünk, hogy a levegős elrendezésben sok-sok termőrész legyen az egres bokrunkon. Éppen ezért a metszést mindenképpen a ritkítással kell kezdeni, így a korona megújulhat. A termőrészeket vágjuk vissza kissé, a gyengébb vesszőket pedig rövidre metsszük. Annak érdekében, hogy a bokor sűrű, kompakt megjelenésű legyen, a törzset egyharmad részben kell visszavágni, az ágakat pedig egynegyed részben. Minden olyan ágrészt el kell távolítani, ami a földre hajlana az érő gyümölcsök súlya miatt. Metszés során ügyeljünk arra, hogy a lisztharmattal fertőzött részek el legyenek távolítva teljesen. Egyúttal az elszáradt, elhalt, sérült ágaktól is szabaduljunk meg. 

Az egres metszése – Metszés utáni teendők

Ha végeztünk a metszéssel, akkor segítsük a növényt, hogy új erőre kapjon! Dolgozzunk szerves anyagot (érett trágyát, komposztot) a töve körül található földbe ásó segítségével, és már végeztünk is.  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aerob szervezetek (aerobionták)

oxigént igénylő szervezetek; jelentős részük kizárólagosan csak levegő jelenlétében... Tovább

oszteóma (osteoma)

a csontszövet (—>támasztószövet) jóindulatú —>daganata. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Növénytermesztés Növényvédelem