notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az egres metszése – Hasznos információk az egres metszéséről

hirdetes

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Minden, amit tudni érdemes az egres metszéséről

Az egres metszése – Tudnivalók metszés előtt

A legfontosabb tény az, hogy a metszést nem mulaszthatjuk el, mivel nagyon fontos, és látványosan megtérül, az új idényben sokkal nagyobb, és több termésben lesz részünk! Metszés előtt érdemes tudni, hogy az egres az idősebb ágain hozza a gyümölcsöket, nem pedig az új hajtásokon – ebből adódóan soha ne metsszük vissza a növényt túlzottan, mert különben nem lesz elég termésünk. 

 

Az egres metszése – Mik is azok a termőágak?

Fontos, éppen ezért körültekintő odafigyelést igényel az egres tavaszi metszése. Ugye, azt már tudjuk, hogy az idősebb ágakon jön a sok-sok gyümölcs, de melyek is ezek? Az idősebb részeket arról ismerhetjük fel, hogy fásabbak, igazából egy kurta kis ágrész, ami rüggyel rendelkezik. 

hirdetes

 

Az egres metszése - Mikor kell elvégezni a metszést? 

Az időpont nagyon fontos, ezért szántam ennek külön bejegyzést: érdemes február végén-március közepén elvégeznünk ezt a műveletet, legkésőbb március végén keríthetünk sort rá. Amit még érdemes tudni az időponttal kapcsolatban az az, hogy mindenképpen fagymentes napot válasszunk! 

 

Az egres metszése – Mire kell odafigyelni? 

Arra kell törekednünk, hogy a levegős elrendezésben sok-sok termőrész legyen az egres bokrunkon. Éppen ezért a metszést mindenképpen a ritkítással kell kezdeni, így a korona megújulhat. A termőrészeket vágjuk vissza kissé, a gyengébb vesszőket pedig rövidre metsszük. Annak érdekében, hogy a bokor sűrű, kompakt megjelenésű legyen, a törzset egyharmad részben kell visszavágni, az ágakat pedig egynegyed részben. Minden olyan ágrészt el kell távolítani, ami a földre hajlana az érő gyümölcsök súlya miatt. Metszés során ügyeljünk arra, hogy a lisztharmattal fertőzött részek el legyenek távolítva teljesen. Egyúttal az elszáradt, elhalt, sérült ágaktól is szabaduljunk meg. 

hirdetes

 

Az egres metszése – Metszés utáni teendők

Ha végeztünk a metszéssel, akkor segítsük a növényt, hogy új erőre kapjon! Dolgozzunk szerves anyagot (érett trágyát, komposztot) a töve körül található földbe ásó segítségével, és már végeztünk is.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

2020-03-19

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Az aknázólegyek elleni védekezésre hívjuk fel mindenki figyelmét mostani cikkünkkel. Mindent elmondunk az aknázólegyek felismeréséről, kártételéről, valamint az aknázólégy elleni védekezésről!

2020-03-27

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Mindent elmondok nektek a pszeudomonászos elhalásról, érdemes elolvasni cikkünket, melyből mindent megtudhattok a pszeudomonászos elhalásról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

szopornyica

Kutyák, egyes kutyafélék, valamint a nyércek gyakori járványos betegsége, amelyet vírus... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Növénytermesztés Növényvédelem