A cinegék kertbe csalogatása

Kertünk kedves vendégei - Így csalogassuk magunkhoz a cinegéket!

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Csalogassuk a cinegéket a kertbe

A búboscinege bemutatása

A búboscinege (Lophophanes cristatus) alapvetően európai madárfaj, találkozhatunk vele a Földközi-tenger keleti medencéje és a Brit-szigetek kivételével szinte a kontinens egészén, elsősorban fenyőerdőkben, valamint hegyvidékeken. A kék-, és a széncinegékhez képest sokkal kevésbé volt képes alkalmazkodni az emberi közelséghez. A búboscinege háta barna, hasa világosabb, begye felé egészen kifehéredik.

A fekete szem-, torok-, és nyakszalagok jelen vannak az esetében is, de a szem feletti, csúcsával a tarkó felé mutató V--t formázó sáv nem olvad a nyakszalagba. Arcrésze fehéres, halványbarna, a feje tetejét díszítő bóbita feketébe hajló sötétbarna, de világos peremű kis tollakból áll. Méreteit tekintve a búboscinege hasonlít a kékcinegéhez, átlagos testtömege 10-14 gramm, hossza 11-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-20 centiméter között mozog. 

Csalogassuk be a cinegéket a kertbe! 

A cinegék étlapján leginkább rovarok, és különféle ízeltlábúak szerepeknek, nyaranta elsősorban a fák lombkoronájában található finomságokat fogyasztják. A cinegék nagyon hasznos barátai a kertészeknek, ugyanis a tavasz kezdetétől késő őszig pusztítják a levéltetveket, atkákat, bogarakat, hernyókat, néha-néha még a poloskákat is. Érdekesség, hogy anyagcseréjük gyors, ezért naponta a saját súlyukkal azonos tömegű rovart képesek elfogyasztani. 

Télen viszont nagy szükségük van ránk! Érdemes mesterséges odúkat kihelyeznünk a fákra, amiknek a nyílása maximum 30 milliméter átmérővel rendelkezik - így a verebek nem lesznek képesek beköltözni. Késő ősztől meg kell kezdenünk az etetésüket, mivel a havas időszakban nem képesek maguknak élelmet találni, legrosszabb esetben éhen is halnak. 

Télen helyezzünk ki etetőket, amibe tehetünk napraforgót, fénymagot, kölest, muhart, de készíthetünk felfüggesztett eledelt is: vásároljunk faggyút (hentesnél), olvasszuk fel, és keverjük el a magvakkal. Ha lehűlt, formáljunk belőle gombócokat, és helyezzük ki. Sok sikert mindenkinek, remélem, hogy sok kis cinege lesz nálatok is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Pardner

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására, valamint napraforgó... Tovább

75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Házi kert