Bokrok, évelők tavaszi metszése

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Visszacsípés

A lágyszárú évelőket általában a szárak végének, illetve az azokon található első levelek visszacsípésével szokás metszeni. Ennek célja a virágzás késleltetése, illetve a növény magasságának és alakjának a szabályozása. A visszacsípés jót tesz többek között az évelő őszirózsáknak, a méhbalzsamnak, a kék sudárzsályának, a lángvirágnak, és számos egyéb évelőnek is. Ha az ősszel virágzó évelőket szelektíven csíped vissza mielőtt virágba borulnának, akkor azzal késleltetheted virágzásukat, és dúsabbá, kompaktabbá teheted a növényeket.

Hirdetés

 

Milyen eszközökkel és hogyan végezd a visszacsípést?

A legtöbb növény szárának végét akár kézzel is vissza lehet csípni, de használhatsz metszőollót vagy kerti ollót is. A legszebb végeredményért érdemes közvetlenül a levélcsomó felett elvégezni a csípést. Fontos, hogy ne csípj vissza olyan évelőket, amelyeknek csak egy szára vagy virága van (sásliliom, tollbuga, stb.)

Hirdetés

 

Mikor érdemes visszacsípni?

A visszacsípésre ideális időszak általában június eleje és közepe között van, különösen az ősszel virágzó évelők számára. Ha júliusig vársz, akkor nem biztos, hogy a növényeknek elegendő idejük lesz bimbókat növeszteniük a szezon vége előtt. Ez persze csak akkor fontos, ha szempont számodra a virágzás – ha csak a növény alakját szeretnéd megváltoztatni, akkor bármikor elvégezheted a visszacsípést.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-19

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

A kapor sikeres termesztéséről tudhattok meg mindent, szakértőnk elmondja, hogyan termeszthettek sikeresen kaprot a saját kertetekben! Kapor termesztési kisokos mindenkinek.

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
421 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 838 307
Közösség

Balassagyarmati Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Balassagyarmat Bajcsy-Zsilinszky u. 13. 2660 Magyarország ... Tovább

alvás

fontos élettani folyamat, az agykérgi (->agyvelő) tevékenységek szakaszos csökkenése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem