vitaminok


különböző kém. felépítésű, kis mennyiségben hatékony szerves vegyületek. Egyes v.-at a ->bélcső baktériumflórája képes szintetizálni, másokat v. az ún. elő-v.-at (pro-v.-at) táolálékkal kell felvenni. Az energia-háztartásban nem játszanak szerepet; az állatok és az ember sejtanyagcseréjében életfontosságúak. Több vitamin az ->enzimfolyamatokban jelentős, hatását ->koenzimként fejti ki. Jelölésük az ABC betűivel, csoportosításuk oldékonyságuk alapján történik. A vízben oldódó v. a szervezteben nem raktározódnak, ezeket folyamatosan kell a tápanyaggal, takarmánnyal felvenni, a zsírban oldódókat a szervezet képes tárolni. A v. hiánya megbetegedést, ->fejlődési rendellenességet, szaporodásbiol. zavarokat stb. idézhet elő. A kérődzők bendőjében (->gyomor) élő ->mikroorganizmusok a vízben oldódó v.-at képesek előállítani, így ezek hiánya a kérődzőkben nem fordul elő. A korszerű takarmánygazdálkodásban a v. adagolásáról nem szabad megfeletkezni. A v. a ->premixek fontos alkotórészei.