Ízletes focaccia recept ehető virágokkal

VN

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt évek során divattá vált az otthoni kenyérsütés. A hagyományos recepteket már biztosan mind kipróbáltad, és ha ezek után valami különlegesre vágysz, akkor akár a focaccia is lehetnek a következő projekted. A focaccia egy olasz kenyérfajta, ami szószmártogatásra vagy némi olívaolaj kíséretében is kiváló. Nézzük meg, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!

Hozzávalók a virágos foccaciához

•    250 g liszt
•    7 g száraz élesztő
•    25 ml olívaolaj (és némi extra a sütéshez)
•    1,5 teáskanál só
•    egy csipetnyi feketebors és tengeri só
•    friss rozmaring és zsálya
•    ehető virágok (lásd a megjegyzést lejjebb)
•    sütőpapírral bélelt tepsi

Megjegyzés a virágokról: Soha ne használj olyan virágokat étkezési célokra, amiket az utcáról szedtél össze (még akkor sem, ha ehetők). Ha nem a saját, tiszta körülmények között nevelt ehető virágaidat szeretnéd felhasználni, akkor egy megbízható termelőtől szerezd be őket.

A virágos focaccia  elkészítés

1.    Rostáld át a lisztet és keverj hozzá 1,5 teáskanál sót.
2.    Keverd össze az élesztőt 150 ml melegvízzel és hagyd ázni egy percig.
3.    Alakíts ki egy mélyedést a lisztes keverékben, majd öntsd abba az élesztős vizet, illetve 25 ml olívaolajat is.
4.    Keverd össze a lisztet és gyűrj belőle tésztát.
5.    Fogj egy keverőtálat és hintsd be a belsejét némi liszttel.
6.    Helyezd a tésztát a tálba és takard le egy nyirkos tea törölközővel. Hagyd a tálat egy meleg (25-30°C) helyen 45 percre. Ez idő alatt a térfogata a duplájára nő majd, tehát használj egy elég méretes tálat.
7.    Melegítsd elő a sütőt 200°-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezd rá a tésztát.
8.    Nyújtsd ki négyszögletűre, de hagyj némi hézagot a papír szélén, mert a sütés során a tészta tovább nő majd.
9.    Szórd meg a tésztát borssal és tengeri sóval.
10.    Fogj néhány rozmaring- és zsályaszárat, majd szurkáld bele a tésztába, nagyjából egyenletesen elterítve. Ez után szórd a tésztára az ehető virágokat is.
11.    Önts némi olívaolajat a tésztára, majd helyezd a sütőbe 30-35 percre, míg meg nem barnul.

A kész, kihűlt kenyeret felvágva tálalhatod.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek növény virágtermesztés

Tovább a Lexikonhoz

84/2006. (XII. 12.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

bárányszéna

olyan —>szálastakarmány (->pillangós v. dús levélzetű réti széna), amely nagy... Tovább

Tovább a lexikonra