juhok tenyészki választása


végezhető csupán az egyedek főbb értékmérő tulajdonságainak elbírálása alapján, de biztosabb, ha a kívánatos tulajdonságok örökítőképességét ivadékvizsgálattal is ellenőrzik. A juhok értékmérő tulajdonságainak vizsgálatával végzett rangsorolást bonitálásnak nevezik (fenotípusos szelekció). A bonitáláskor a gyapjú minőségének vizsgálata mellett figyelembe veszik az állatok termékenységét, egészségi állapotát, korát és kondícióját (alkat), továbbá tej- és hústermelését. Törzstenyészetekben a bonitálást ált. évente egyszer, tavasszal, nyírás előtt végzik, majd az anyák és a kosok termelési és tenyésztési adataira támaszkodva évről évre szigorítják a kívánalmakat. Az árutermelő juhászatokban csupán a 7-8 hónapos kos- és jerketoklyókat bonitálják. Mivel a kosok nagyszámú utódra örökíthetik jó v. rossz tulajdonságaikat, célszerű a tenyészértéküket a bonitálás mellett a biztosabb ivadékvizsgálattal is ellenőrizni (genotípusos kiválogatás). Csak ennek birtokában becsülhető meg a kos tényleges örökítőképessége és valósítható meg, hogy csak a kiváló tenyészértékű kosok kerüljenek továbbtenyésztésre. (juhosztályozás)