juhok fejése


a juhokat a tápanyagokban gazdag, számos kedvelt tejipari termék (sajt, túró) előállítására alkalmas juhtej nyerése végett fejik. Célszerű a juhokat napjában többször fejni, mert a kifejt tej mennyisége a fejesek számával nő. A napi fejesek száma ált. kettő, de az egy fejesre 3-5 dl-nél több tejet adó állatokat háromszor fejik. Egy-egy juhász 50—80 anyát tud megfelelő idő alatt kellően kifejni. A juhászatokban régebben hátulról fejték a juhokat (ún. juhászfejés). Fáradságos módszer, emellett a tej szennyeződése miatt a min. higiéniai követelményeket sem elégíti ki. A Schandl-féle ketreces juhfejés (kalodafejés) az oldalról való fejést teszi lehetővé, így aránylag kényelmes munkavégzés mellett, közepes tisztaságú tej nyerhető. Tiszta, jó minőségű tej nyerésére és a fejés megkönnyítésére számos speciális fejőberendezést dolgoztak ki. A fejési higiéniához tartozik, hogy a fejési időszak megkezdésekor az állatok tőgye körül a szennyezett gyapjút, koloncokat el kell távolítani, ill. a fejesek előtt közvetlenül a tőgyet meg kell tisztítani.