immundiagnosztikai próbák


fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók antigénjeinek kimutatásában, azonosításában, valamint a hús és húskészítmények faj-azonosításában. Az antigén és ellenanyag kapcsolódásának létrehozásán és annak érzékelhetővé tételén alapulnak. 1. Szerológiaipróbák: főként a vér-savóból és a tejből vett minták vizsgálata, az illető kórokozóval szembeni ellenanyagok vagy az állatból vett szervminta főzéssel készített vizes kivonatából a kórokozó antigénjeinek kimutatására szolgál (agglutinációs próba, komplementkötési próba, precipitációs próba stb.). 2. Celluláris próbák: annak kimutatására szolgálnak, hogy a szervezet élő limfoid sejtjei felismerik-e az illető kórokozó antigénjét, termelnek-e vele szemben ellenanyagokat és érzékenyek-e az illető antigén iránt. 3. Allergiás próbák: arra adnak választ, hogy a vizsgált állatban vannak-e az illető kórokozó antigénjeivel szemben áthangolódott sejtek.