hőszigetelés


kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség csökkentésére. A mezőgazdasági épületek jelentős részénél, főleg az állattartó telepeken és a hűtőházaknál, rendkívül fontos a jó hőszigetelés, hogy a kívánt hőegyensúly gazdaságosan beállítható legyen. A hőszigeteléshez természetes vagy mesterséges anyagokat használnak föl; a természetes anyagok - fa, nád, szalma, parafa, faforgács és -rostlemezek stb. — csak alacsonyabb hőmérsékleten (40—50 °C) felelnek meg. A mesterséges anyagok — az üveg-, az ásványgyapot, a műanyagok (pl. poliuretánhab), az azbeszt -- a magasabb hőmérsékletet jól tűrik (400-500°C). Az építési paneleknél a hőszigetelést két szilárd lemez közé helyezett hőszigetelő anyag segíti elő.