hangyasavas tartósítás


az egyik legolcsóbb, természetes anyagú hangyasavval (karbonsavak) jól konzerváló takarmánytartósítási eljárás. A hangyasav a hasznos mikroorganizmusok szaporodását kíméli, az anaerob fehérjebontó baktériumok (anaerob szervezetek) hatását gátolja, mérsékli a szilázs felmelegedését és kedvező pH-értékről gondoskodik a siló takarmányban. Különösen a nagy fehérjetartalmú pillangós és fűféle zöldtakarmányok tartósítására használható sikeresen. Az arzénmentes, 85% töménységű hangyasavat 1,5—2,5-szeres hígításban, 30-40 cm vastag silórétegre 0,3—0,4 tömegszázalékban zöldtömegarányosan locsolják ki. A szilázst négy napon belül kell elkészíteni és légmentesen lezárni. Az így készült szilázs em.feh.-és karotintartalma (karotinoidok) nagy, színe világoszöld, illata kellemes, kiváló tejtermelő takarmány.